Приключи проектът „Специализирано компютърно обучение на прокурори и съдебни служители от Прокуратурата на Република България”.

30 Септември 2009 г.

Приключи проектът „Специализирано компютърно обучение на прокурори и съдебни служители от Прокуратурата на Република България”.

Той е в рамките на Приоритетна ос ІІ - „Управление на човешките ресурси”, Подприоритет 4 „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси” на Оперативна ...

Приключи проекта „Специализирано компютърно обучение на прокурори и съдебни служители от Прокуратурата на Република България”.

Той е в рамките на Приоритетна ос ІІ - „Управление на човешките ресурси”, Подприоритет 4 „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси” на Оперативна програма „Административен капацитет”.

Проектът е първият за Прокуратурата на Република България по европейските оперативни програми и е изготвен и реализиран изцяло от екип на Върховна касационна прокуратура.

Той се реализира от 11.11.2008 г. до 30.09.2009 г. Този срок е по-кратък от първоначално заложения – 11.11.2009 г.

Проектът е финансиран от Европейския социален фонд, чрез Оперативна програма „Административен капацитет”. Отпуснатите средства са в размер на 1 605 063,28 лв.

Основните дейности по проекта са свързани с обучението на 3311 прокурори и съдебни служители от Прокуратурата на Република България. Те са групирани по следния начин:

Дейност 1: Обучение за придобиване на базова компютърна грамотност и използване на офис приложения на две нива за прокурори и съдебни служители с цел осигуряване на ефективно използване на информационните технологии в ежедневната им дейност. В обученията са участвали 2 699 прокурори и съдебни служители. Обученията са проведени от „Информационно обслужване” АД;

Дейност 2: Специализирано обучение по официалната програма на „Майкрософт” за системните администратори и компютърните специалисти от всички прокуратури. В обученията са участвали 339 системни администратори и компютърни специалисти. Обученията са проведени от „ITCE” ООД.

Дейност 3: Специализирано компютърно обучение на операторите на Унифицираната информационна система (УИС) с цел осигуряване на ефективна експлоатация на системата и повишаване на контрола и прозрачността в дейността на прокуратурите. В обученията са участвали 273 оператори на УИС от всички прокуратури в страната. Обученията са проведени в два цикъла от експерти във Върховна касационна прокуратура. За нуждите на участниците в тези обучения е изготвено и отпечатано „Ръководство за работа с Унифицираната информационна система”.

Благодарение на проведените в рамките на този проект обучения на операторите на УИС, Прокуратурата на Република България приключи внедряването на Унифицираната информационна система. Данните за преписките и делата вече се въвеждат в системата от всички прокуратури в страната. Системата осигурява възможност за пълен контрол от страна на административните ръководители на прокуратурите върху дейността на ръководената от тях прокуратура, както и възможност движението на преписките и делата във всички прокуратури в страната да бъде проследявано от главния прокурор, неговите заместници и завеждащите отдели във ВКП. На административните ръководители е осигурен електронен достъп до всички прокурорски актове, постановени по преписките и делата. Чрез системата е осигурена възможност гражданите да правят онлайн справки за движението на преписките на уеб-сайта на ПРБ.