По обвинение на Софийска районна прокуратура е осъден на затвор мъж, откраднал кола, шофирал след употреба на алкохол и причинил телесна повреда на жена

14 Юни 2022 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура е осъден 36-годишен мъж, откраднал кола, шофирал след употреба на алкохол и причинил телесна повреда на жена след удар с колата, която откраднал.

На 09.02.2020 г. около 10,00 ч. от паркинг в кв. „Гоце Делчев“ в гр. София, обвиняемият И.И. противозаконно отнел чужд лек автомобил марка „Фолксваген“, собственост на Р.В. без негово съгласие, като деянието е извършено в пияно състояние. След това около 10,30 часа, при управление на откраднатия автомобил по ул. „Луи Айер“, И.И. нарушил правилата за движение по пътищата като не съобразил скоростта, с която шофирал леки автомобил на мокър път, направил ляв завой, качил се върху тротоар и ударил движещата се по него М.И. В следствие на удара по непредпазливост й причинил средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дясната бедрена кост в дисталната й част. И.И. е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, а именно с 1.23 на хиляда.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.346, ал.2, т.2, вр.ал.1 от НК и по чл. 343, ал.3, б.“А“, вр.ал.1, б. „Б”, пр. 2, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели.

Обвиняемият е признал вината си и след споразумение, одобрено от Софийски районен съд, на И.И. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, което той следва да изтърпи при първоначален „строг“ режим. 

Споразумението има последствие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.