Мъж, нанесъл тежка телесна повреда на дете, е осъден на 7 години затвор по обвинение на Софийска районна прокуратура

3 Юни 2022 г.

По обвинение на Софийска районна прокуратура 37-годишен мъж е осъден на 7 години затвор за нанесена тежка телесна повреда на малко дете.

На 08.08.2021 г. в жилище на ул. „Суходол“ в гр. София, обвиняемият Ю.И. нанесъл множество удари с ръце, крака и с дървен предмет тип „точилка“ в областта на главата на малолетния С.Д., вследствие на което му причинил тежка телесна повреда, изразяваща се в травма на главата, хематом в челно теменната област на главата и кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка. Деянието е извършено с особена жестокост - чрез нанасяне на множество удари и в условията на опасен рецидив, тъй като Ю.И. е бил осъден за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода“ ефективно.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.131а, вр. чл.131, ал.1, т.4 и т.9, вр. чл.128, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.“А“ от НК. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели, от чиито показания станало ясно, че обвиняемият е имал връзка с майката на детето. На 08.08.2021г. тя била взела С.Д. в жилището на Ю.И. Детето се разплакало за баща си и това провокирало агресията на обвиняемия.

Софийски районен съд призна обвиняемия за виновен по повдигнатото му обвинение и наложи на Ю.И. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.