По искане на Софийска районна прокуратура мъжът, извършвал непристойни действия в храм „Света Неделя“, е задържан под стража

20 Юни 2022 г.

По искане на Софийска районна прокуратура е задържан под стража 24-годишен мъж за извършени хулигански действия в условията на продължавано престъпление с шест деяния в храм „Света Неделя“ в гр. София.

На 17.06.2022 г. Г.А. бе привлечен към наказателна отговорност за това, че на 12.06.2022 г. и на 13.06.2022 г. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – влязъл гол до кръста с препасана хавлиена кърпа в  храм „Света Неделя“ , след това седял гол и обиждал един от дяконите и председателя на църковното настоятелство на храма, отправял непристойни думи към жена и нанесъл множество удари с крака по вратата на външната свещопродавница на храма и влязъл там да преспи през нощта. Деянията са извършени с изключителен цинизъм.

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият бе задържан до 72 часа, а в Софийски районен съд беше внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.  Съдът се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че има реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, и определи спрямо Г.А. най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ .

Определението за взимане на най-тежката мярка за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.