Прокурор Невена Зартова, административен ръководител на СРП: Разследванията за домашно насилие скочиха тройно

11 Октомври 2021 г.

Интервю на Мария Кадийска, вестник "Монитор"

* Изолацията даде своето отражение върху спецификата на извършваните престъпления

* Има осъдителни решения за нападение на лекари по време на COVID

* Венци Боксьора е с богато съдебно минало и 8 присъди, казва  административвният ръководител на Софийска районна прокуратура: 

– Прокурор Зартова, в последно време нашумя случая с Венцислав Дамянов, известен като Венци Боксьора. Прокурор от Софийска районна прокуратура му повдигна обвинения, какво следва?

– Повдигнати са му обвинения за закана с убийство и за хулигански действия. На 07.10.2021 г. срещу него бе образувано още едно досъдебно производство за хулиганство, извършено в условията на опасен рецидив, и отново беше задържан до 72 часа с искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“. Към момента продължават разпитите на свидетели, ще бъде внесен и обвинителен акт, когато се съберат достатъчно доказателства. Мога да ви уверя, че прокуратурата, в съответствие със законовите си правомощия, прави всичко възможно извършителите на подобни престъпления да получат сериозни наказания.

– Колко пъти и за какво е осъждан Венци Боксьора?

– Дамянов е с богато съдебно минало. Осъждан е 8 пъти. Излежал е в затвор присъда за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, осъден е за шофиране без книжка, за принуда, за подкуп, за грабеж и за нанасяне на средна телесна повреда.

- Прокуратурата съобщи за нарастване на броя на досъдебните производства за домашно насилие от началото на годината. Какво показва статистиката? Колко преписки са заведени и колко досъдебни производства? Какви са данните през 2020 г. и 2019 г.?

- Статистиката показва, че сигналите за домашно насилие са се увеличи двойно за първото шестмесечие на 2021 г., в сравнение със същия период на 2019 г., а броят на образуваните досъдебни производства се е увеличил 3 пъти. За периода от 01.01.2021 г. до 30.06.2021 г. в Софийска районна прокуратура са заведени 700 преписки за домашно насилие, от тях са образувани 127 досъдебни производства. От 1 януари до края на юни 2020 г. за домашно насилие са заведени 564 преписки, а от тях са образувани 116 досъдебни производства. За същия период през 2019 г. има 344 преписки и 40 досъдебни производства за домашно насилие. За първите шест месеца на 2021 г. от образуваните 127 досъдебни производства – 118 са решени. Петима души са осъдени ефективно и вече излежават присъдите си в затвор. За същия период решените досъдебни производства през 2020 г. са 76, а за 2019 г. са 15. Видно от отчетите за първото шестмесечие за 2021 г. и 2020 г. работата в условия на пандемия не е попречила на ефективността прокурорите в Софийска районна прокуратура.

– Колко са сигналите за закани за убийство в условията на домашно насилие, колко разследвания са започнати?

– За първите шест месеца на 2021 г. в Софийска районна прокуратура са получени 80 сигнала, касаещи закани за убийство в условията на домашно насилие, от които са образувани 34 досъдебни производства. Обръщам се към жертвите на домашно насилие с призива да не се притесняват и да подават сигнали към прокуратурата или към органите на МВР. Това е първата крачка към това насилникът да бъде заловен и наказан.

- Имате ли анализ защо е този бум на домашно насилие? Само хоум офиса по време на пандемията от COVID-19 ли е причината?

- Разбира се, изолацията на обществото и изобщо промененият ритъм на живот, а също и обстоятелството, че много хора останаха без работа, дадоха своето отражение и върху спецификата на извършваните престъпни посегателства, като една от характерните особености намери израз в увеличаване случаите на домашно насилие. Другата причина обаче е, че за този вид престъпления се заговори активно и, както в медийното, така и в социалното пространство започнаха да се популяризират различни кампании, насочени към предотвратяване и противодействие на тези деяния. Това със сигурност спомогна самите жертви на насилие да бъдат по-открити и да търсят помощ и подкрепа, когато е необходимо, но също и незабавно да сигнализират компетентните органи за тези случаи.

– А колко са сигналите за агресия срещу медици преди и след началото на пандемията от COVID? Колко от тях са разследванията? Има ли съдебни дела и колко са те?

– За последните 6 години в СРП са получени общо 38 сигнала за нападения срещу медицински лица, 11 са приключените дела, по които има осъдителни присъди. 32 от сигналите са от преди пандемията от COVID-19. От началото й досега в Софийска районна прокуратура са получени 6 сигнала за насилие срещу медицински специалисти. По тях вече има една осъдителна присъда, три от делата са в съда, но още не са приключили, и две са на фаза досъдебно производство.

- Има ли осъдени за нападение над медицински персонал през 2020 г. и 2021 г.?

- Да, има две осъдени лица за нападения над медицински специалисти. Досъдебни производства и за двете деяния са образувани през 2020 г. Едната присъда е наложена на 10 юни т.г. и подсъдимият вече е приведен в затвор, където ще изтърпи наказанието си за нанесена лека телесна повреда на лекар. Подсъдимият се разхождал пред Спешното приемно отделение на болница „Св.Анна“, като викал и обиждал всички преминаващи покрай него лекари. От Спешното излизала лекарка, на която мъжът се нахвърлил. Неин колега й се притекъл на помощ, опитал да спре агресията, но обвиняемият започнал да го обижда и го ударил с юмрук в главата, като по този начин счупил защитния шлем, който докторът носел на лицето си. Вследствие на удара, лицето на лекаря е пострадало – нанесена му е лека телесна повреда. От болницата веднага са съобщили за случилото се и полицаи арестували подсъдимият. В хода на досъдебното производство обвиняемият обяснил, че действията му са били провокирани от смъртта на майка му, която починала в деня на инцидента.

– Каква е натовареността на прокурорите в най-голямата районна прокуратура в страната - Софийска районна прокуратура?

– Софийска районна прокуратура е най-голямата и е една от най-натоварените в страната. Данните за първото деветмесечие на годината показват, че средно от един прокурор в Софийска районна прокуратура са наблюдавани 569 досъдебни производства, 219 преписки и е взел участие в 120 съдебни заседания.

– Направете класация на досъдебните производства - кои са на първо място по брой, и съответно на второ и трето място.

– Най-много са образуваните досъдебни производства за кражба. От началото на годината до края на юни в Софийска районна прокуратура има образувани 1570 досъдебни производства по чл. 194, а по чл. 195 - 1246, общо за кражби са 2816. На второ място са образуваните досъдебни производства за държане на наркотични вещества или техни аналози с цел разпространение, или разпространяване на наркотични вещества или техни аналози. За първото шестмесечие на годината те са 1005. На трето място по брой са досъдебните производства, образувани за подпомагане или склоняване към самоубийство, последвало такова или само опит (престъпление по чл. 127), като техният брой е 425. На четвърто място са досъдебните производства за управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда. От началото на годината до края на юни в Софийска районна прокуратура по чл. 343 б са образувани 358 досъдебни производства. Мнението ми е, че транспортните престъпления ще намалеят, ако в бъдеще бъдат приети експертните предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта му за престъпления по транспорта, за които главният прокурор сезира изпълнителната власт през 2020 г. Сега наказанието за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда е лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба до 1000 лева, а предложените промени, предвиждат и отнемане на автомобила. Предложените наказания – от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица, в случаите, в които престъплението е извършено при управление на превозно средство след употреба на алкохол с концентрация над 2 на хиляда или след употреба на наркотични вещества, според мен могат да окажат силно влияние на шофьорите и те сериозно да се замислят дали да се качат на автомобила си в нетрезво състояние.

– Как гражданите могат да стигнат до дежурен прокурор в СРП, когато спешно искат да подадат сигнал или молба?

– Най-бързо и лесно гражданите могат да подадат сигнал на имейл адреса на Софийска районна прокуратура ([email protected]) или на Прокуратурата на Република България ([email protected]) . Могат да го направят и лично на Гише № 1 на СРП, което се намира на партерния етаж на Софийския районен съд на бул. "Ген. М.Скобелев" № 23. Първо гише е за прием на нови молби и сигнали, второ и трето са за информация и справки на гражданите по стари преписки.

ВИЗИТКА:

Невена Зартова има над 15 г. стаж в прокуратурата.

От 2014 до 2019 г. беше зам.-ръководител на Софийска районна прокуратура

През ноември 2020 г. единодушно Прокурорската колегия на ВСС я избра за поста административен ръководител на Софийска районна прокуратура