11 Юли 2022 г.

Специализирана прокуратура образува досъдебно производство за организирана престъпна група за набиране на лица, които да бъдат използвани за кръводарители

Сподели

Специализирана прокуратура образува досъдебно производство за организирана престъпна група за набиране на отделни лица или група от хора с цел същите да бъдат използвани за отнемане на телесна тъкан /кръв/.

Установено е, че групата е действала от януари 2020 г. до 10.07.2022 г. на територията на гр. София. Групата се е занимавала с набирането на лица с цел да бъдат използвани за кръводарители. Деянието е извършвано чрез предлагането на материална облага за кръводарителя. За оползотворяването на събраното количество кръвна плазма участниците в групата са набирали и нуждаещи се лица, които срещу определено заплащане получават необходимото им количество. Част от платената от клиентите сума за кръводаряване била разпределяна и към самите кръводарители.

Групата е извършвала основно своята дейност в района на столична болница с оглед находящия се там голям кръводарителски център.

В хода на разследването към момента е установена съпричастността на 6 лица във връзка с действията по набиране на донори на кръв. Същите са давали суми, вариращи от 50 до 100 лв., на всеки кръводарител.

При специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура са задържани 6 лица за срок до 24 часа по Закона за МВР. Предстои те да бъдат привлечени към наказателна отговорност.

Действията по разследването продължават.