6 Март 2020 г.

Специализираната прокуратура обвини 6 лица за участие в група за изработване и разпространение на неистински документи

Сподели

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 6 лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел изработване и разпространение на неистински български лични карти, международни паспорти, шофьорски книжки, дипломи за завършено образование и други официални документи.

Обвинените за участие в групата бяха задържани в Пловдив на 5 март 2020 г.

при специализирана полицейска операция на ГДБОП и ОДМВР-Пловдив под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

При действията по неутрализиране на групата бяха намерени и иззети подготвени за продажба фалшиви документи, компютри, флашпамети, техника и материали за предпечатна подготовка и за изработване на фалшификатите, както и други доказателства за престъпната дейност.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала на територията на област Пловдив от началото на 2019 г. Изработвала е и е продавала фалшификати на български граждани. Част от участниците се занимавали с изработването,  а други изпълнявали ролята на посредници – издирвали купувачи. Получените средства били разпределяни между участниците в групата.

На 5 март 2020 г. на шестимата обвинени бе наложено задържане за срок до

24 часа по Закона за МВР. С постановления на разследващите за всеки от тях е определена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.