4 Февруари 2020 г.

Четирима продавчи на незаконно оръжие са преведени в затвора за по 3 години и 6 месеца по споразумение със Специализираната прокуратура

Сподели

Четирима участници в организирана престъпна група, създадена с цел държане и продажба в страната на незаконни огнестрелни оръжия и боеприпаси получиха ефективни присъди. Специализираният наказателен съд им наложи наказания от по 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим след споразумение със Специализираната прокуратура.

В открито заседание на Специализирания наказателен съд четиримата признаха вината си, отказаха се от разглеждане на наказателното производство по общия ред и приеха предложените от обвинението ефективни наказания.

Осъдените бяха задържани на 30 януари 2019 г., веднага след като участник в групата продава за втори път на полицай под прикритие боен пистолет. При извършените претърсвания и лични обиски в жилища и автомобили на всеки от задържаните бяха намерени и иззети десетки незаконни огнестрени оръжия (в т.ч. саморъчно изработени) , както и голямо количество боеприпаси. В бойния арсенал на групата са гладкоцевни и нарезни пушки, картечен пистолет „Судаев“, пистолети „Макаров“, „Маузер“, „ЧЗ“, „Унион“ и др.

Според събраните доказателства групата набирала, държала и продавала огестрелни оръжия на купувачи предимно от Северозападна България от началото на 2017 г.

Четиримата осъдени вече са преведени в затвора за изтърпяване на наложените им наказания.