22 Юли 2021 г.

На 13.07.2021 г. Специализирана прокуратура изготви постановления за привличане в качеството на обвиняем на три лица, които са заемали висши ръководни длъжностни в Държавна агенция за българите в чужбина

Сподели

На 13.07.2021 г. Специализирана прокуратура изготви постановления за привличане в качеството на обвиняем на три лица, които са заемали висши ръководни длъжностни в Държавна агенция за българите в чужбина. В качеството на обвиняеми са привлечени П. Х. – за длъжностно престъпление по чл.282,ал.2 , вр.ал.1 НК, извършено от него докато е бил председател на ДАБЧ ; К. Т. – за длъжностно престъпление по чл.282,ал.2, вр.ал.1,вр.чл.20,ал.2,вр.ал.1 НК, извършено от него докато е бил главен секретар на ДАБЧ и С. Д. – за длъжностно престъпление по чл.282,ал.2, вр.ал.1,вр.чл.20,ал.2,вр.ал.1 НК, извършено  докато лицето е било директор Д“ФСД и АПО“ и главен счетоводител на Агенцията. Трите длъжностни лица са нарушили и не са изпълнили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и за другиго облага и от деянията са настъпили вредни последици .

В хода на разследването по делото са приобщени и материали от Върховна касационна прокуратура на Р. България, които са свързани с извършени във ВКП проверки по отношение на лицата П. Х. и К. Т. и двамата санкционирани по т.нар. „Глобален закон Магнитски“ на САЩ.

Възложена е финансова инспекция на АДФИ, която е приключила с доклад,потвърждаващ обвинителната теза на СП.

Предстои предявяване на постановленията за привличане в качеството на обвиняем на лицата при спазване на съответните срокове в НПК , предоставени на обвиняемите лица за организиране на защитата им.