8 Юли 2019 г.

„Филип Морис България“ благодари в писмо до Специализираната прокуратура за разкриването на нелегалната фабрика за цигари край Пловдив

Сподели

В писмо до Специализираната прокуратура компанията „Филип Морис България“приветства координиранитие действия по разкриването на нелегалната фабрика за цигари край Пловдив на 4 юли 2019 г.

По време на действията по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП, подкрепени и от служители на Агенция „Митници“, бе неутрализирана най-модерно оборудваната до момента нелегална цигарена фабрика. В нея бяха намерени и иззети голямо количество цигари без бандерол, в т.ч. от марката „Мурати“ на „Филип Морис Интернешънъл“.  Това е отличен пример за координираните съвместни действия на всички ангажирани органи в страната, се казва в писмото.
"Нашата компания приветства и благодари на правителството за постоянните усилия, които доведоха до безпрецедентно ниски нива на контрабанда с цигари през последните 3-4 години", сочи Джордж Маргонис, генерален директор Филип Морис България.

Пълния текст на писмото публикуваме по-долу.

 

Ние, от Филип Морис България, приветстваме действията и усилията на правителството и правоохранителните органи в борбата с незаконната търговия. Операцията от 4 юли 2019 г. по разбиването на нелегалната фабрика край Пловдив, където са конфискувани сериозни количества фалшиви цигари, сред които с марка Muratti (марка, собственост на Филип Морис Интернешънъл, заготовки и опаковки, модерни производствени машини и оборудване, както и склад за подготовка на тютюневата суровина, е отличен пример за координираните съвместни действия на всички ангажирани органи в страната.
С тези и подобни действия, а така също и обявените данни за рекордно ниското ниво на потребление на незаконни цигари от началото на тази година - 3.8%, България е пример за страните от ЕС и в световен мащаб за добри практики и резултатност в борба с незаконната търговия.
"Нашата компания приветства и благодари на правителството за постоянните усилия, които доведоха до безпрецедентно ниски нива на контрабанда с цигари през последните 3-4 години", каза Джордж Маргонис, генерален директор Филип Морис България.
„Разследването и действията на органите по този нов случай на разкрита нелегална фабрика за фалшиви цигари тепърва предстои, но е важно е да напомним, че незаконната търговия с контрабандни и фалшиви цигари, е добре известен механизъм за финансирането и на други дейности на организираната престъпност, като трафик на хора, разпространение на наркотици и тероризъм”, добавят от Филип Морис. „Престъпните групировки, които участват във фалшифициране и контрабандата на цигари, обикновено са много бързи в действията си – те променят местата и производствените центрове, каналите за трафика и разпределителните мрежи във всеки един момент. Поради тази причина, от съществено значение е непрекъснатото, задълбочено, всеобхватно и редовно наблюдение за идентифициране и предвиждане на променящите се тенденции и модели. И това е посоката, в която България също успява.
„Пълното елиминиране или дори значителното ограничаване на незаконната търговия с цигари не може да се случи изведнъж за една нощ и изисква координирани и ангажирани действия от страна на правителството и органите, както и сътрудничеството на частния и неправителствения сектор. В това отношение българският опит също е добър пример”, добави г-н Маргонис.