Съдът призна за виновен подсъдим за подкуп по обвинение на СГП

3 Август 2022 г.

           Софийски градски съд (СГС) призна подсъдимия С. Т. за виновен в извършването на престъпление по чл. 301, ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, „глоба“ в размер на 5000 лв. и „лишаване от права“ по чл. 37, т. 6 от НК, а именно лишаване от право да заема длъжност на държавен служител и длъжност в системата на съдебната власт, както и да упражнява професия или дейност, свързана с надзорната дейност на системата на изпълнение на наказанията. Съдът отложи с изпитателен срок от пет години изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“ и наложи на подсъдимия в изпитателния срок пробационна мярка „включване в програми за обществено въздействие“.              

           Разследването е извършено от 08 РУ-СДВР под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП). Обвинителният акт е внесен в съда от СГП на 08.02.2022 г.

           В хода на съдебното следствие подсъдимият е признал изцяло фактите така, както са изложени от прокурора в обвинителния акт. Съдът е приел, че липсва съмнение относно годността, надеждността и достоверността на подкрепящите самопризнанието на подсъдимия доказателства и е приел за установени залегналите в обвинителния акт констатации за фактите. 

           Според събраните по делото доказателства в периода 14.08.2020 г. – 16.08.2020 г., в с. Бистрица, Район „Панчарево“-СО, обл. София-град, в качеството на длъжностно лице – младши инспектор надзирател 1-ва степен в следствен арест, поискал и приел дар, който не му се следва – поискал и приел от Х. Б. парична сума в размер на 150 лв., за да извърши действие по служба – да внесе алкохол, храна и високорисково наркотично вещество – марихуана (коноп) в сградата на следствения арест, които впоследствие да предаде на Б. М. – задържан по досъдебно производство с мярка за неотклонение „задържане под стража“, като извършил деянието, за да извърши друго престъпление във връзка със службата, а именно такова по чл. 354а, ал. 2, т. 3 от НК – да държи, в качеството на длъжностно лице, по повод изпълнение на службата му, без надлежно разрешително, с цел разпространение, високорисково наркотично вещество – марихуана (коноп), с нето тегло 1,44 гр., с активен наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол 14 %, като на 14.08.2020 г., в с. Бистрица, в проведен мобилен телефонен разговор, поискал от Х. Б., парична сума в размер на 150 лв., а на 16.08.2020 г., в с. Бистрица, около 00,10 ч., приел от Х. Б., парична сума в размер на 150 лв.

           С присъдата съдът е отнел в полза на държавата наркотичното вещество коноп, както и паричната сума в размер на 150 лв.

           Присъдата на Софийски градски съд е влязла в сила.