Роман Василев: Зам.-областният Ц. ни разиграва 10 дни

1 Октомври 2008 г.

Роман Василев: Зам.-областният Ц. ни разиграва 10 дни

Скандалът в ДАНС демотивира служителите, смята зам.-шефът на Софийската градска прокуратура

Роман Василев: Зам.-областният Ц. ни разиграва 10 дни

Скандалът в ДАНС демотивира служителите, смята зам.-шефът на Софийската градска прокуратура

Интервю на Фани Чоджумова

 

-  Господин Василев, има ли вече резултат от работата на специализираните звена, за които главният прокурор Борис Велчев съобщи през лятото, че ще бъдат формирани, за по-голяма ефективност в работата на държавното обвинение?

-   Той съобщи за създаване на специализиран отдел. Такъв отдел действително съществува, няма да кажа кой участва в него и кой е ръководител. Работим съвместно с МВР и Държавната агенция „Национална сигурност”( ДАНС). Моята роля като ръководител на специализиран отдел в Софийската градска прокуратура е да съдействам да се създаде една строга организация по взаимодействието между ДАНС и МВР. Сами разбирате, че понякога част от служителите се държат като ощипани девойки: „Защо сме ние, а не те?”

-  Очевидно е, че давате превес на ДАНС, а хората от МВР остават на заден план.

-  Не давам превес на ДАНС. В настоящия момент те реализират много от акциите, за които се говори напоследък. Не е възможно служба, която е започнала определена разработка, тя да не участва в по-нататъшните действия. Няма как да ги елиминираме от конкретните разработки, няма да бъде професионално. Още повече в Закона за ДАНС е въведен текст, според който хората от агенцията извършват и оперативно-издирвателни действия. Тяхната роля е „осъществяване на оперативно-издирвателни мероприятия и пресичане на корупцията във висшите етажи на властта”. Тези хора имат пълното право дори да задържат лица за 24 часа, без да питат прокуратурата с оглед на националната сигурност. Друг е въпросът, че понятието „национална сигурност” не е изведено, а са конкретизирани единствено случаите, по които тя трябва да работи.

-  Вие ще отречете ли, че хората, които са в ДАНС, са много по-добре подготвени, отколкото дознателите в МВР?

-  В ДАНС са по-добри в работата с агентурния апарат. Там обаче няма разследващи функции. Работа на агенцията е агентурно-оперативно-издирвателна и контраразузнавателна дейност. Те действително имат необходимата подготовка за работа с агентурния апарат. Дознателите няма как да ги свържем с хората от ДАНС, защото пък тяхната работа е изключително само разследването.

-  Последният скандал с разпечатките на телефонните разговори на депутатите, които бяха открити в агенцията, ще се отрази ли по някакъв начин на работата на институцията?

-  Всяко напрежение, което се създава, води до демотивация на състава. По-голямата част от служителите на ДАНС са изключително съвестни хора, които си изпълняват стриктно задълженията. Нормално е такъв скандал да повлече и някои негативни последици.

-  Например?

-  Може да се появи някакъв страх у служителите. Друг е въпросът доколко този скандал е основателен. Ако има служители от ДАНС, които не са си свършили работата или са си превишили правата, те трябва да понесат последствия. Не искам да влизам в детайли, тъй като това е работа на ДАНС, но чисто правната страна на въпроса е дали разпечатките са били необходими и защо всъщност са направени. Трябва да се пита с какво основание са направени те. Това основание трябва да е ясно и да дава необходимостта от проследяването на съответните абонати и техните обаждания. В случая не става въпрос за специални разузнавателни средства, защото разпечатките не са това. Те се ползват в процеса дотолкова, доколкото да се осъществи съответната връзка на контролираното лице с други лица. Би следвало въпросният отговорен служител, който е искал такива разпечатки, да има основание за това. Най-малкото да е за оперативна преписка на ниво ДАНС. Моята практика сочи такъв ред.

-  Последните случаи на задържане на корумпирани висши служители, имам предвид зам. областния управител на София М. Ц. и зам.-председателя на Държавната агенция за младежта и спорта И. Л., като че ли ви окрилиха и вие казахте, че всеки ден ще има арести. Какво стана?

-  Казах, че ще бъде всекидневие, исках да кажа, че всеки ден ще бъдем поставяни на сериозно изпитание. Въпросът обаче е друг. Действително имаме някои неща, които с МВР и ДАНС в екипен принцип сме поели. Има екип от прокурори, които работят много усилено и се надявам да има добри резултати.

-  Кой от двата случая на корупция ви изненада повече?

-  В естеството на работата си досега съм виждал много неща, така че не бях изненадан нито от поведението, нито от реакцията на тези хора. Достатъчно много през тези години съм натрупал опит, за да не се впечатлявам толкова много.

-  Не е нормално един висш държавен служител да бъде хванат с подкуп от 6000 лева, още повече, ако този служител е зам. областен управител на София, какъвто е случаят с М. Ц.

-  Никак даже не е нормално, но моята работа е такава, че не се изненадвам колко наглост има у някои хора. В нормалните държави това не е нормално наистина. Явно в случая става въпрос за криворазбрана възможност за облагодетелстване от длъжностни лица, на които мястото им не е там. Някой е надскочил себе си и е престанал да мисли, че е слуга на народа. Тези хора си мислят, че са безнаказани.

-  От разговорите с тези двама души какви впечатления добихте?

-  Не съм водил разговори с тях, организирах залавянето им. Считам, че се вижда и от реакцията на съда, че има обосновани предположения тези лица да са извършили престъпленията, заради които са задържани. Аз лично считам, че разследването трябва да се води в тайнственост и да не се нарушават основните правила. Освен това можем да навредим на свидетелите, които могат сериозно да пострадат.

-  Вие предположихте, че ще има още арести в Държавната агенция за младежта и спорта. Така ли е?

-  Казах, че ще има още арести и специализирани операции. А това къде ще са да оставим на прокуратурата да стигне докрай.

-  Всъщност скандалът с купуването на мачове само Л. ли ще засегне?

-  Не само него.

-  А имате ли и други факти за това, че Ц. е взимал подкупи и друг път?

-  Казах само, че поведението на този човек беше много странно. Той проявяваше завиден интерес към промяна на местонахождението, смяна на явките. Тоест това е някаква форма на негово поведение, което е придобил, такъв е бил начинът му на живот.

-  Много ли ви разиграва той?

-  Десетина дни ни разиграва.

-  Имате ли представа докъде стигна разследването на побоя над нашия колега, главния редактор на интернет-сайта „Ф.” О. С., който бе пребит по особено жесток начин?

-  Проверяват се няколко версии. В екипа са включени хора от ДАНС и дознатели от МВР. Те са професионалисти и смятам, че ще си свършат работата докрай.

-  А той вече разпитван ли е?

-  Водени са кратки разговори, които не могат да се нарекат разпити.

-  Р. С., бившият съпруг на В. М., изненадващо разкри, че жена му си е присвоила три милиона долара от банката на кръга „О.” Българска земеделска и промишлена банка. Как ви изглежда това откровение?

-  Очевидно има причина, която го кара да проговори.

-  М. бе оправдана по това дело на втора инстанция.

-  Точно така, сега делото се намира във Върховен касационен съд. Той трябва да се произнесе окончателно дали е виновна М. или не.

-  Може ли делото да се върне за доразследване при тази ситуация?

-  Може съдът да се повлияе от признанието на Р. С. В случай че се представят нови доказателства, делото може да бъде върнато за доразследване. Но това вече е въпрос от компетенцията на ВКС.

-  А какво да очакваме в следващите дни?

-   Нека да изчакаме тази и другата седмица, пък ще видим.