Прокурорът от Софийска градска прокуратура Калин Софиянски: Не търсете Запалка при митничарката А.

1 Юли 2008 г.

Не търсете Запалка при митничарката А.

Прокурорът от Софийска градска прокуратура Калин Софиянски:

Не търсете Запалка при митничарката А.

- Г-н Софиянски, през декември 2005 г. МВР съобщи, че митническата шефка на бюро „Горубляне" С. А. е хваната с подкуп от 13 000 лв. и е разбит контрабанден канал, ощетил държавата с 13 млн. лева. Днес аферата е вече в съда. Как изглежда тя в обвинителния акт?

- Разследването започна на 8 декември, когато при акция на ГДБОП на бензиностанция „Корабчето" А. бе хваната с 13 000 лв. в колата й. Парите са й дадени минута по-рано от пловдивския бизнесмен Г. Т. по уговорка. Те са предмет на престъплението подкуп, за което е повдигнато обвинение. Досьдебното производство продължи 1,5 г. Ако ме питате за него, ще спомена непременно съвестната работа на дознателите от ГДБОП. Повдигнахме обвинения на А., Т., водачките Н. и П. Т. и декларатора Ю. К. за митническа контрабанда и участие в престъпна група. Аз съм убеден, че събраните доказателства ще издържат съдебната проверка.

- За нас остана неясна схемата, по която петимата са внасяли контрабандно стоки от Турция.

- Ще я обясня. Български търговци снабдяват магазинчетата си с евтини стоки от Истанбул. Повечето ходят там, купуват ги и плащат кеш. Покупките се транспортират до паркинг в града. Там чакат камионите на „Н. карго", организирана от Н. Т. Стоките на всеки търговец се товарят, като се описват точно в списък, за да не стане грешка при получаването им в България. ТИР-ът минава турската граница натоварен със стока от 100 - 200 покупко-продажби. Но вместо 200 фактури има една-единствена, в която е описан товарът. Тя е за пред митниците и е с невярно съдържание, различно от истинския товарен списък, който е скрит от шофьора под седалката и ще се извади чак когато стоката стигне до склада, където се раздава. Една фирма, свързана с обвиняемите, се явява като изпращач. ТИР-ът минава ГКПП-Кап. Андреево транзит и се насочва към получаващото митническо учреждение „Горубляне". Там се задейства Ю. К. Той посреща камиона и декларира стоката по невярната фактура като представител на дружество. Използват се различни дружества по месец-два, докато не са компрометирани пред данъчните. От А. се взема информация кои са минимално допустимите цени за деклариране. Това е важно, за да се плаща възможно най-малко ДДС и мито. То обяснява ниските цени на „Н. карго, с които се привлича клиентела. Според Закона за митниците всеки ТИР трябва да се провери в получаващото митническо учреждение. Може проверката да се направи и другаде от нарочно пратени митнически служители, но след молба до шефа на митницата. За камионите на ..Н. карго", минаващи по 4-5 седмично, няма нито една такава молба. Въпреки това митничари ходят да ги проверяват в склада в Горубляне, нает от престъпната група. Така не бият на очи, а и търговците са обслужвани завидно бързо -до 3 дни си получават стоката. Това не може да се случи юридически, защото от 5 до 10 дни отнема митническата процедура, след която на декларацията се слага резолюция: „Разрешавам вдигането на стоките". На практика обаче то става, за което се плаща на С. А.

- МВР посочи като „мозък" на канала бизнесмена Г. Т.

- Той е връзката между Н. Т. и С. А. Той е давал пари на А., благодарение на която митничарите са извършвали формални проверки на камионите на „Н. карго".

- Какви доходи си е докарвал този хубав човек Т. от дружбата с двете дами? Според МВР е вземал по 5000 лева за камион.

- Самонадеяно е МВР да сочи точна сума. Невъзможно е да се установи колко е взимал. Но има неоспорими доказателства - записи от СРС и свидетели, че Т. е взимал пари от Т. и че е дал 13 000 лв. на А. За други суми само предполагаме, като знаем за джиповете му, ловните пушки и казината.

- Ж. Хубавеца е стопанисвал казина в Пловдив и Слънчев бряг. Да сте чули да има неприятности с комисията „Кушлев"?

- Не, макар да сме уведомили комисията. Аз съм сигурен 99%, че казината не са на негово име. Чии са - това е въпрос встрани от нашето дело. Нямаме данни, че парите от контрабандата са свързани с казината.

- Ген. Илия Илиев каза, че в тази контрабанда са участвали и полицаи.

- Ако е имало полицаи, то е било на ниво ръководство на ГДБОП, откъдето да предупреждават контрабандистите за операции срещу тях. Бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов каза пред парламента преди 3 месеца, че това е ставало. Аз възложих проверка на ДАНС. Но не се събраха такива данни.

- Ген. Танов каза още, че от разработката за С. изскочил псевдонимът Запалката, лепнал се на бившия МВР шеф Румен Петков. С. била питала В. В. по телефона „какво ще стане, като има дело срещу шефа на кабинета на Запалката." Има ли такова нещо във вашето разследване?

- Абсолютно не. Знам, защото съм изчел всички записи със СРС. В тях няма и намек за замесени в контрабандата полицаи и шефове на МВР. факте, че операцията на ГДБОП за А. беше проведена акуратно.

- Ще излезе, че ген. Танов е празнодумствал.

- И ДАНС, и ние не намерихме нищо в подкрепа на неговите думи. Трудно е, защото трябваше да се разпитат около 60 свидетели, ползвали „Н. карго", да се събере документация от данъчни, митници и т. н. Що се отнася до А., не съм останал с впечатление, че боледува тежко.

- В съда фирмаджии защитиха Т. - изрядни били в работата си.

- Така е. Именно с тази изрядност „Н. карго" е привличала клиенти. Проблемът е, че държавата е излъгана за товарите и не са платени дължимите данъци и мита.

- Всичките обвиняеми са на свобода. Не се ли опасявате, че ще манипулират свидетели на процеса?

- Не само се опасяваме. Аз вече дадох на районната прокуратура двама души за лъжесвидетелстване. Но нашият най-голям враг е времето. Колкото повече минава, толкова повече свидетели забравят. Казват „не помня", за да нямат проблеми.

След ареста на зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов пресата писа, че на негови подчинени била възложена проверка за С., но те не си дали зор.

- И това не е така. Когато е текла разработката на ГДБОП за С., И. е бил служител в националната полиция. Две години делят назначението му в ГДБОП и разработката.

- Вашето разследване продължи близо 2 години. Да не би забавянето да е заради лошото здраве на обвиняемата А.? Тя лежа в затворническа болница, оплака се от депресия и други болести.

- Разследването беше затруднено, защото трябваше да се разпитат около 60 свидетели, ползвали „Н. карго", да се събере документация от данъчни, митници и т. н. Що се отнася до А., не съм останал с впечатление, че боледува тежко.

- С. е наследила в Горубляне убитата митническа шефка Ш. М. Има ли данни в кориците на вашето дело, които да подскажат някаква версия за този разстрел?

- В делото има информация от лятото на 2005 г., когато са задействани СРС-та за Горубляне. Тогава шефка там е вече А. Няма данни за приемственост между нея и М. относно контрабандния канал.

- Вие сте спец по делата за митничари. Чули сте за атаката на ДАНС на Калотина, при която митничари взеха да хвърлят пачки от прозореца. Арестуваха ги, но ги пуснаха веднага. Как си го обяснявате?

- Не водя това дело, но по принцип фактът, че у митничарите са намерени пари, не стига.  Трябват доказателства за начина, по който са дошли у тях. Предположението, че са им давани по 10 евро в паспорт не е достатъчно, за да се обоснове пред съда задържане под стража.