Николай Кокинов: От Испания ни пратиха любопитни неща за братя М.

14 Декември 2007 г.

Софийският градски съд спря делото срещу братя М.  до пролетта заради заболяваме на единия от подсъдимите - И. К. , К. и Н. М. и още петима са подсъдими за подготовка на 3 убийства. Съдебният процес започна през 2006 г.

Софийският градски съд спря делото срещу братя М. до пролетта заради заболяваме на единия от подсъдимите - И. К. . К. и Н. М. и още петима са подсъдими за подготовка на 3 убийства. Съдебният процес започна през 2006 г.

От края на миналата година обаче депото постоянно се отлага заради болести на подсъдимите.

Първо Големия М. бе опериран от дискова херния* после В. Т. от язва.

По-късно се обади епилепсията на Малкия М. , а И. К. се оказа, че страда от исхемична болест. И така "фабриката за убийства" се превърна е "спешно отделение"

Ако лекарите кажат през април, че К. може да участва в процеса, делото ще продължи. В противен случай срокът на спирането ще бъде удължен.

Всички подсъдими са на свобода -заради болестите и прекъсването на процеса съдът бе длъжен да ги пусне.

Шефът на: Софийската градска прокуратура(СГП) Николай Кокинов и заместникът му Роман Василев наблюдаваха разследването и участваха в процеса.

 

От Испания ни пратиха любопитни неща за братя М.

Папката със съдебната поръчка оттам е доста дебела, казва градският прокурор на София

НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ

 

- Г-н Кокинов, как си обяснявате огромния интерес на медиите към делото на братя М.?

- Не знам, не съм социолог. Може би има някакъв митичен ореол около братя М. , който се е изградил през годините, и хората може би ги смятат за недосегаеми. Вероятно оттам идва интересът, но това е мое лично мнение.

- Оказа ли влияние този интерес на делото?

- Не бих казал, свикнали сме на присъствието на медиите на дела с повишен обществен интерес.

- С право ли хората си бяха изградили мнение за братя М. е, че са недосегаеми?

- Не мога да коментирам личностите им.

- Да ви питам по друг начин - усетихте ли някакъв чадър или закрила над тях при разследването?

- Нито по време на следствието, нито след това е имало чадър, никой не ни се е бъркал в работата.

- братя М.  до 2005 г., когато бяха задържани по това дело, били ли са проверявани за пране на пари, укриване на данъци или нещо друго, имало ли е разследвания, сигнали за тях?

- Доколкото ми е известно - не. До момента, в който започна разследването по делото, за което говорим.

- Може би затова са имали ореол на недосегаеми?

- Това са предположения, може и така да е.

- По това дело се създаде усещане, че някой се гаври с прокуратурата и съда и те са безсилни да се противопоставят - многобройни отлагания, болести, сега спиране на делото?

- Всяко медицинско свидетелство съдът, включително и по наша инициатива, го проверяваше чрез експертизи. След като експертизите не констатираха различия от първоначалните медицински данни, приемаме до доказване на противното, че това лице действително е със заболяване.

Не доказахме злоумишлени действия от страна на лекари, експерти или подсъдими. След като не сме го доказали, нямам право да твърдя, че някой разиграва или се гаври със съда и прокуратурата.

В последния случай бяха назначени лекари, които нямат навика да участват като съдебни експерти, те са преподаватели и действащи специалисти в своите области. Нямаме никакви основания да твърдим, че са били пристрастни и са нарушили по някакъв начин закона.

- Не можеше ли да бъде спряно следствието само за И. К. и да продължи с другите?

- Не можеше по простата причина, че обвиненията спрямо всички са за организирана престъпна група и всеки един има специфична роля и място в нея.

Ако делото продължи по отношение на другите и бъде спряно спрямо един, това би нарушило правото му на защита.

- Според очакванията ви ли се разви досега процесът, имаше ли изненади в показанията на свидетели?

- По същество делото няма да коментирам. То не върви според очакванията ни, доколкото се надявахме на бърз процес - в рамките на 2-3 месеца да приключи, но поради независещи от нас причини виждате какво става. Почнахме с добър старт, разпитахме доста лица.

Сега, дали показанията им са ни удовлетворили и дали ще послужат на обвинението, е въпрос по същество и е рано да се коментира. Все пак не бих казал, че нещо драстично ни е изненадало.

- Защо поискахте да бъдат разпитани като свидетели М. М. и съпругата му, ще държите ли на разпита на М. , ако се окаже, че призоваването му е трудно?

- Поискахме разпитите им във връзка с изясняване на някои факти. На този етап нямаме намерение да се отказваме от тях. Ако съдбата на делото зависи от това да бъде разпитан М. или не, и са разпитани всички свидетели, тогава ще преосмислим евентуално позицията си, за да не бъдем упрекнати, че разтакаваме процеса.

- Показания дадоха основните свидетели, ако няма голяма промяна в досегашната картина, ще поддържате ли обвинението в пледоарията си?

- Когато приключи съдебното следствие, ще направим изводите си и ще вземем решението си.

- Мнозина смятат, че доказателствата срещу братя М. и са твърде косвени и не стигат за осъждане?

- Това ще споделя в пледоарията си. Иначе всеки има право на мнение.

- Имахте ли искреното убеждение, че братя М. трябва да бъдат съдени?

- Абсолютно. И то се основаваше на събраните доказателства. Никой не ни е оказвал натиск.

- Отчитате ли с течение на времето някакви грешки в разследването?

- Преди да чуем присъдата, не бихме могли да твърдим, че нещо е сбъркано. На този етап смятаме, че направихме всичко, каквото можеше и зависеше от нас.

- Защо и други от групата подсъдими не бяха убедени да станат свидетели в началото, сигурно така щяхте да имате повече доказателства срещу братя М. ?

- Най-малкото не са заявили такова желание за сътрудничество. Ако тогава го бяха заявили, може би щяхме да преосмислим позицията си спрямо тях.

- Срещу братя М.  през пролетта започна и друго разследване - за пране на пари. Създава се впечатление, че с него търсите някаква реабилитация за евентуален неуспех в делото за подготовка на трите убийства?

- Наказателното производство е било образувано тогава, когато са се събрали данни. В никой случай разследването за пране на пари не е израз на отмъщение, реваншизъм или спасение за прокуратурата.

Двете дела нямат нищо общо. Делото за пране на пари си има други наблюдаващи прокурори, друг предмет на разследване, а и по него все още няма повдигнати обвинения.

- Във връзка с това дело има съдебни поръчки до чужди държави с питания дали братя М. имат имоти и банкови сметки там. Изпълнени ли са те?

- Има отговор от Испания, но не бих искал да го коментирам по същество. Най-общо мога да кажа, че в него има любопитни неща. Доста е дебела папката с материалите от Испания. Чакаме отговори на поръчки и от други страни.

- Какво се промени в организираната престъпност у нас напоследък?

- Тя става все по-рафинирана и международно свързана. Престъпленията обикновено стават на територията на няколко страни, извършват се много бързи парични преводи от една държава в друга, участват много лица и е изключително трудно да следим стъпките на тези структури.

Делът на българското участие в тази международна престъпност никак не е малък.

- Много оправдателни присъди се четоха по дела за поръчкови убийства - на Ш. , Р. , аптекарката Х. А. , С. К. ... Тези престъпления се брояха за разкрити.

- Не познавам в детайли делата, но доколкото знам, много от тези присъди все още не са влезли в сила.

Може би колегите трябва да преосмислят позицията си при изготвяне на съответните обвинителни актове, да не разчитат на случайността и да бъдат по-подплатени с доказателства.

Бих искал да споделя и за един друг проблем в СГП. 60 процента от състава й са командировани - при нас има 33-ма души от други прокуратури, от СГП има 10 човека командировани в горестоящи прокуратури. Липсата на титуляри неминуемо се отразява и на качеството на работата. Такова огромно текучество не е имало в последните години.

Висшият съдебен съвет се бави с обявяването на процедура по запълване на свободните щатни бройки.

Февруари изтичат 6-те месеца максимален срок за командироване. Ако дотогава няма конкурс, ще бъда принуден да върна командированите и да търся други желаещи, а техните 1200-1300 дознания трябва да бъдат поети от нови прокурори.

- Много от шумните дела се връщат от съда за отстраняване на нарушения, катастрофата с К. дори два пъти.

- По споменатия случай колегата бе допуснал сериозни нарушения и го наказах с порицание.

Моето скромно мнение е, че законодателят би трябвало да пресече възможността съдът да връща дела на прокуратурата. Според мене работата на съда е да се произнесе по същество - да оправдае или да осъди. Това ще гарантира бързина на процеса.

- Спецзвеното, което наблюдава знаковите дела, ще продължи ли да съществува?

- Подменихме изцяло състава му, тъй като предишните прокурори си приключиха делата. Сега петимата колеги там са се съсредоточили върху две дела - за "Софийски имоти" и срещу Е. Б. . Все още се опитваме да намерим най-добрата формула за функционирането на това спецзвено.