СГП участва в образователна програма на ВСС „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

2 Август 2022 г.

          За поредна година Софийска градска прокуратура (СГП) участва активно в Образователната програма на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Министерство на образованието и науката (МОН) „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Целта на програмата е да повиши информираността на учащите и доверието в институциите.

          Лектори по Образователната програма са магистратите  при СГП: следовател Капка Милева, следовател Катерина Александрова, следовател Велислав Величков и прокурор Ивайло Петров.

          Учениците от горните класове на: 28 СУ „Алеко Константинов“, 18 СУ „Уилям Гладстон“, 113 СУ „Сава Филаретов“, 123 СУ „Стефан Стамболов“, 135 СУ „Ян Амос Коменски“, 17 СУ „Дамян Груев“ и 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ присъстваха на лекциите на магистратите, които ги запознаха с основните теми, включени в образователната програма – „Устройство, структура и състав на съдебната система“, „Участие на непълнолетни лица в наказателния процес“, „Последици и превенция на хулиганските прояви, насилие и агресия, употреба на наркотични вещества и киберпрестъпления“.

           Проявен е засилен интерес от страна на учениците, като от 18 СУ „Уилям Гладстон“ са заявени допълнително лекции, проведени от Велислав Величков и Капка Милева в периода 06.06.2022 г. – 10.06.2022 г.

           При посещение в седемте софийски училища, следователи Капка Милева и Велислав Величков от Следствен отдел към СГП, официално връчиха Удостоверения от името на Градски прокурор на СГП Илиана Кирилова за завършен курс по съвместната образователна програма на ВСС и МОН „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Следовател Милева – координатор и лектор на съвместната инициатива, връчи официално на директорите на училищата енциклопедии луксозни издания и стенни карти – географска на Република България и политическа карта на Европа, закупени от СГП с отпуснати средства от наградния фонд по Програмата.