По искане на СГП е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на двама обвиняеми за наркотици

4 Май 2022 г.

          По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите Д. Е. и П. К.

          Третият обвиняем по случая – В. Р., е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

          Досъдебното производство е започнато на 26.04.2022 г. в условията на неотложност и се води в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“-МВР под ръководството и надзора на СГП. Извършени са претърсвания и изземвания в няколко обекта, както и обиски и изземвания на няколко лица, протоколите за които са одобрени от съда по надлежния ред, събрани са веществени доказателства, разпитани са свидетели, назначени са експертни справки, извършени са и други процесуални действия в началния етап на разследването.

          Събрани са доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК, поради което на 27.04.2022 г. са привлечени като обвиняеми три лица: П. К. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, алт. 1, пр. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, В. Р. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, алт. 1, пр. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, а Д. Е. е привлечен като обвиняем за две престъпления – по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, алт. 1, пр. 4 във вр. с чл. 20, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК и по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, алт. 1, пр. 4 от НК.

          Постановено е от наблюдаващия прокурор задържане на обвиняемите за срок до 72 часа.

          Събраните до този момент доказателства сочат, че на 26.04.2022 г. в гр. София тримата обвиняеми са държали без надлежно разрешително и с цел разпространение високорисково наркотично вещество коноп с тегло близо 15 кг.

          Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност, както и че е налице реална опасност обвиняемите Д. Е. и П. К. да извършат друго престъпление, ако спрямо тях не бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

          Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд-София.