СГП разпита като свидетели Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова

28 Март 2022 г.

          Във връзка с образуваното дело за изнудване на Васил Божков Софийска градска прокуратура (СГП) информира следното:

          Днес, 28.03.2022 г., от прокурор и следовател в СГП бяха разпитани в качеството на свидетели Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Тримата се явиха в сградата на СГП и депозираха показания, след като бяха редовно призовани миналата седмица.

          Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, както и други свидетели, се разпитват повторно, тъй като извършените разпити от разследващ полицай при Главна дирекция „Национална полиция“ са негодни, поради това, че са извършени от некомпетентен орган.    

          Предстои по делото да бъде разпитан отново и министър-председателят на Република България г-н Кирил Петков.

          Припомняме и че СГП е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност. Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства.  

          В хода на разследването продължават активните действия по разследване чрез разпити и на други свидетели, чрез извършване на огледи, приобщаване на документи и др.  

          СГП информира регулярно българското общество относно хода на събитията по случая, предвид големия обществен интерес към него и съобразно даденото разрешение от наблюдаващ прокурор:

https://prb.bg/sgp/bg/news/57143-pressaobshtenie

https://prb.bg/sgp/bg/news/57163-pressaobshtenie

https://prb.bg/sgp/bg/news/57210-sgp-vazlozhi-sluchaya-s-borisov%2C-goranov-i-arnaudova-na-sledovateli-v-so-sgp%2C-ko

https://prb.bg/sgp/bg/news/57290-sgp-poiska-izprashtaneto-na-molba-za-pravna-pomosht-za-razpit-kato-svidetel-na-v

          СГП ще продължи периодично да предоставя информация на българската общественост.