Задържани с постоянна мярка за неотклонение са мъж и жена, обвинени за грабеж, придружен с телесна повреда, от която е последвала смърт

15 Март 2022 г.

          На 13.03.2022 г. Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на И. П., обвинен в престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 1 вр. ал.  1, т. 4 вр. чл. 198, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б „а“ вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК и по отношение на Й. Г., обвинена в престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 1 вр. чл. 198, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

          Досъдебното производство по случая е започнато в 05 РУ-СДВР при условията на неотложност със съставянето на протокол за първо действие по разследването – разпит на свидетел. Под надзора и ръководството на СГП са предприети незабавни активни действия за събиране на доказателства. По предвидения в закона ред са извършени оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване, събрани са веществени доказателства, по искане на СГП е дадено разрешение от съда за предоставяне на данни от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, извършени са и други действия по разследването.   

          И. П. и Й. Г. са установени от органите на МВР и след докладване на делото в СГП са привлечени в качеството на обвиняеми. Наблюдаващият прокурор е счел, че събраните на този етап доказателства са достатъчни да мотивират извод, че на 03.03.2022 г. в апартамент в гр. София двамата обвиняеми – мъж на 50 години и жена на 39 години, са отнели от пострадалия Р. Н. златен пръстен, мобилен телефон и две якета, като за целта му нанесли побой. Така му причинили съчетана травма – закрита черепно-мозъчна травма и закрита гръдна травма, в резултат на която последвала смъртта на Р. Н.  С постановление от 11.03.2022 г. на СГП обвиняемите са задържани за срок до 72 часа.

          На 13.03.2022 г. СГП внесе в съда мотивирано искане спрямо обвиняемите да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

          Съдът прие доводите на прокурора, че има обосновано предположение за това, че И. П. и Й. Г са извършили престъплението, за което са обвинени, както и че е налице реална опасност да извършат друго престъпление, ако им бъде определена мярка за неотклонение по-лека от задържане под стража.

          И. П. е със средно образование, осъждан. Й. Г. е без образование, неосъждана.

          Определението на съда не е окончателно и може да се обжалва и протестира пред Софийски апелативен съд.

          Междувременно активните действия по разследването продължават.