Двама мъже, обвинени за убийство са признати за виновни и осъдени на по 18 години лишаване от свобода

4 Февруари 2022 г.

          Софийски градски съд (СГС) постанови осъдителна присъда по обвинение на Софийска градска прокуратура (СГП) спрямо Н. П., на 43 години, и А. В., на 44 години,  за убийство, извършено по особено мъчителен за пострадалия начин и с особена жестокост - престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

          Към месец април 2017 г. обвиняемите живели в жилище в гр. София, ж. к. „Гоце Делчев“ заедно със собственика на апартамента. Основното занимание на тримата било да се събират в жилището и да се напиват, като често към тях се присъединявали и други техни приятели, един от които е пострадалият Б.С.

          Пострадалият бил разведен, имал две дъщери, едната от които била с умствена изостаналост и поддържала връзка с обвиняемия Н. П. Между Б. С. и Н. П. имало конфликт заради дъщерята.

          През нощта на 29 срещу 30.04.2017г., след скандал между Б. С.  и А.В., Н. П. решавайки да отмъщава на Б. С.  предложил на А. В. да пребият до смърт пострадалия. Двамата обвиняеми в съучастие като извършители, нанесли множество удари с ръце и крака със значителна сила по главата, лицето, шията, гръдния кош и крайниците, като причинили на Б. С. тежки травми, от които настъпила неговата смърт.

          Н. П. е български гражданин, неосъждан, със средно образование, неженен, безработен.

          А. В. е български гражданин, неосъждан (реабилитиран по право), средно образование, неженен, безработен.

          В открито съдебно заседание, проведено на 02.02.2022 г. е произнесена присъда за Н. П. – наказание 18 години „лишаване от свобода“, и за А. С. – наказание 18 години „лишаване от свобода“.

          Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.