Мъж е обвинен и задържан за това, че е държал с цел разпространение наркотици в столицата

31 Януари 2022 г.

          По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) на 30.01.2022 г. с определение на Софийски градски съд (СГС) е задържан с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ 50-годишният М.М.

          Повдигнатото спрямо него обвинение е за престъпление по чл. 354а, ал. 2, т. 4, вр. ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ и „Б“ от НК.

          Според събраните по делото доказателства на 27.01.2022 г. в гр. София, ж.к. „Банишора“ М.М., без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – хероин, коноп, амфетамин, кокаин, метамфетамин и метадон.

          Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив.

            Разпитани са свидетели, извършен е оглед на местопроизшествие, както и други действия за събиране и проверка на доказателства.  

          Доказателствените материали са били достатъчни, за да се изгради обосновано предположение, че М.М. е взел участие в извършване на престъплението и че е налице висока степен на обществена опасност на деянието и дееца, обуславящи необходимостта от задържането му.

          Съдът прие мотивите на прокуратурата, че е налице  обосновано предположение, че именно обвиняемият е съпричастен към извършеното престъпление. Налице е също реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, ако по отношение на него бъде взета мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража“.

          Взетата мярка за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.