Ефективно наказание за управител на дружество, извършил данъчно престъпление в особено големи размери

17 Февруари 2021 г.

         На три години и шест месеца „лишаване от свобода“ ефективно , при първоначален строг режим на изтърпяване  е осъден И.К., обвинен от Софийска градска прокуратура за данъчно престъпление по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

         Подсъдимият И.К. е бил подведен под наказателна отговорност за действията му в качеството на управляващ и представляващ търговското дружество „Н.-2000“ ЕООД. Въпросната фирма се занимавала с производството на вълнообразен картон и опаковки от хартия и картон. Дейността се осъществявала на бензиностанция в гр. Пазарджик и в цех за опаковане в с. Главиница.

         Счетоводното отчитане на „Н.-2000“ ЕООД било организирано и се водело от подсъдимия. Той обработвал първичните документи, изготвял месечните справки-декларации и попълвал отчетните регистри – дневници за покупки и продажби, в които отразявал фактурите. Като регистрирано лице по Закона за данък върху добавената стойност, И.К. редовно и в срок, с изключение на данъчен период за м. ноември 2015 г., изготвял документите, в съответствие с изискванията на действащата нормативна уредба, и ги подавал пред данъчните органи.

         В периода от м. октомври 2015 г. до м. април 2016 г., пред ТД на НАП в гр. Пазарджик и гр. София, подсъдимият И.К. използвал документи с невярно съдържание и потвърдил неистина в подадените данъчни декларации. Той отразил фактури по доставки без да са реално извършени такива, като по този начин приспаднал неследващ се данъчен кредит в общ размер 397 078,48 лева. Действайки по този начин представляващият „Н.-2000“ ЕООД избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 492 244, 52 лева. Общият размер на дължим корпоративен данък възлиза на 95 166,04 лева.

         Осъдителната присъда подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Софийски апелативен съд.