Една година затвор за шофиране на автомобил след употреба на наркотици по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново

30 Март 2022 г.

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново, 29-годишна жена е осъдена за шофиране след употреба на амфетамин на една година лишаване от свобода, което да се изтърпи при общ режим, глоба в размер на 500 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от една година - престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.    

М. М е призната за виновна за това, че на 05.10.2021 г., около 00:35 часа на главен път София – Варна, при км. 129 + 800, намиращ се на територията на Община Велико Търново, управлявала лек автомобил „Опел Корса“, след употреба на наркотични вещества – амфетамин, установено с техническо средство „Dreger Drug Check 3000“ – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.    

На 04.10.2021 г. обвиняемата била в гр. Велико Търново заедно с приятели, като употребила амфетамин и алкохол. Около полунощ потеглила с лек автомобил да се прибира към града, в който живее. На главен път София – Варна при км. 129 + 800 тя загубила контрол над автомобила и се блъснала в крайпътен скат. Извършените проверки за употреба на наркотични вещества и за алкохол в кръвта отчели  положителен резултат за употреба на амфетамин и концентрация на алкохол в кръвта 1,08 на хиляда. Обвиняемата е осъждана и деянието, за което е привлечена към наказателна отговорност е извършено в изпитателен срок на предишно осъждане, поради което следва да изтърпи и отложеното наказание в размер на 11 месеца лишаване от свобода или общо наказание в размер на една година и 11 месеца при общ режим.

Присъдата на Районен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред Окръжен съд – В. Търново.