16 Март 2022 г.

Осем месеца затвор за шофиране след употреба на наркотични вещества в гр. Враца

Сподели

В съдебно заседание на подсъдимия П.П., обвинен от Районна прокуратура – Враца за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества, е определено наказание от осем месеца „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване. Деянието е квалифицирано по чл. 343б, ал. 3 от НК.

Около 12.03.2021 г. 38-годишният П.П. шофирал лек автомобил по бул. „Втори юни“ в гр. Враца. Водачът бил спрян за рутинна проверка. При извършен тест техническото средство реагирало положителна за употреба на метадон и бензодиазепин. Полицейските служители съставили протокол, талон за изследване и акт за установяване на административно нарушение, който П.П. подписал без възражения.

 В хода на разследването е било установено, че мъжът е неправоспособен водач и е многократно санкциониран за нарушения на Закона за движението по пътищата. Многократно е осъждан, в т.ч. за престъпления по транспорта.

П.П. е бил предаден на съд с обвинителен акт. Между защитата му и Районна прокуратура – Враца е било сключено споразумение. Той се е признал за виновен за извършеното от него деяние и се е съгласил да му бъде наложено ефективно наказание за шофиране след употреба на наркотици.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.