18 Юни 2021 г.

Осъдителна присъда за подсъдим, обвинен за смъртта на 8-годишно момче в гр. Мездра

Сподели

            Териториално отделение – Мездра при Районна прокуратура – Враца постигна осъдителна присъда срещу Д.Й., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 338, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

            39-годишният Д.Й. е бил привлечен към наказателна отговорност за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси в нарушение на законовите разпоредби, вследствие на което последвала смъртта на малолетния Т.Т.

            Съдът е признал подсъдимия за виновен, като е приел доводите на държавното обвинение, че извършеното от него деяние е с изключително висока степен на обществена опасност и представлява особено тежък случай по смисъла на Наказателния кодекс. С осъдителната присъда е постановено наказание от 9 години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим на изтърпяване.

            На първата съдебна инстанция делото се е провело по реда на Глава 27 от НПК – съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт. Наложеното от съда наказание е редуцирано с 1/3, а именно 6 години „лишаване от свобода“.

            Досъдебното производство за трагичния инцидент е започнало на 08.01.2021 г., след постъпила информация за смъртта на 8-годишния Т.Т. в гр. Мездра. То е приключило на 27.05.2021 г. с внесен в съда обвинителен акт.