12 Септември 2023 г.

Седем месеца „лишаване от свобода“ за водач, предизвикал ПТП след потреба на алкохол с причиняване на средна телесна повреда на пътник

Сподели

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

12 септември 2023 г.

Седем месеца „лишаване от свобода“ за водач, предизвикал ПТП след потреба на алкохол с причиняване на средна телесна повреда на пътник

         Районна прокуратура – Видин приключи дело за извършено престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, б. „а”, пр. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК с обвиняемия М.М.

На 22.04.2023 г. 32-годишният М.М. управлявал лек автомобил по третокласен път от с. Рабиша към с. Раяновци в област Видин. С несъобразена скорост при конкретните пътни условия и в тъмната част от денонощието той навлязъл в остър завой. Вследствие на тези действия водачът изгубил стабилността на движение на превозното средство, напуснал границите на платното и се блъснал в крайпътно дърво.

При инцидента пострадала пътуващата с обвиняемия Я.Л. В резултат на удара й била приченена средна телесна повреда, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота – закрита черепно-мозъчна травма.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че водачът М.М. е управлявал МПС след употреба на алкохол. Извършеното химическо изследване определило концентрация на 1,38 промила в кръвта му.

            Обвиняемият се е признал за виновен за извършеното от него престъпление. Между защитата му и Районна прокуратура – Видин е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Наложеното му наказание от 7 месеца „лишаване от свобода“ М.М. ще изтърпява при строг режим. Той е лишен и от право да управлява МПС за същия срок.

            Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.