През календарната 2020 година, по внесени в съда актове от Районна прокуратура Търговище са били осъдени и санкционирани 527 обвиняеми лица.

29 Януари 2021 г.

През календарната 2020 година, по внесени в съда актове от Районна прокуратура Търговище са били осъдени и санкционирани 527 обвиняеми лица.

От общо 528 внесени прокурорски актове в съда (обвинителни актове, споразумения, предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл.78а от НК) са постановени едва 3 оправдателни присъди, с които са били оправдани 3 лица и 1 решение по внесено постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, с което е оправдано 1 лице.

Общият брой на приключилите досъдебни производства наблюдавани от Районна прокуратура гр.Търговище е 1100, от които разследвани по общия ред -  871  - 79% и бързи производства – 229 или 21%.

Търговищката районна прокуратура е с най-голям относителен дял на внесените в съда прокурорски актове, спрямо наблюдаваните досъдебни производства според „Доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона в периода януари – август 2020 г.“ внесен в Народното събрание от Главния прокурор на Република България Иван Гешев.

Във връзка с нарушаване на противоепидемични мерки през 2020 година, в ТРП са образувани 42 досъдебни производства за извършени престъпления по чл.355 от НК. Осъдените лица за извършени престъпления по посочения състав са 27, като спрямо едно лице е наложено ефективно наказание лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 10 000 лева.

За горепосочения период Търговищка районна прокуратура е внесла 27 искания за обезпечаване на конфискация, глоба и отнемане на вещи в полза на държавата на основание чл.72 от НПК.