По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 30-годишен мъж за държане на акцизни стоки без бандерол

17 Юли 2020 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Е.А., на 30 г., привлечен като обвиняем за това, че на 13.07.2020 г., в гр. Стара Загора, е държал с цел разпространение акцизни стоки - тютюневи изделия, а именно 20 кг тютюн за пушене (за лула и цигари) на обща стойност 3 040 лв., без акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон и деянието не представлява маловажен случай - престъпление по чл. 234 ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 13.07.2020 г. в ОД на МВР – Стара Загора постъпила информация, че Е.А. държи акцизни стоки без бандерол – тютюн за пушене, които предлага за продажба чрез интернет и социалните мрежи. В условията на неотложност на обвиняемия бил извършен обиск, при който били иззети 4 кг тютюн. В последствие било установено, че Е.А. бил занесъл в куриерска фирма още 16 кг тютюн, който следвало да бъде изпратен на различни лица. Било извършено и претърсване в офис на куриерската фирма, като по предвидения в закона ред били иззети още 16 кг тютюн, опакован в 32 найлонови пакета.

Обвиняемият е осъждан, изтърпявал е ефективно наказание „лишаване от свобода“, като е бил условно предсрочно освободен от затвора през месец октомври 2016 г.. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда наказание от една до шест години "лишаване от свобода" и „глоба“ от 20 000 до 100 000 лева. 

Определението на Районен съд - Стара Загора подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд - Стара Загора.