По бързо производство на Районна прокуратура – Хасково е осъден турски гражданин за недекларирани евро за 410 724 лв., открити в автобус на ГКПП - Капитан Андреево

30 Ноември 2021 г.

По бързо производство на Районна прокуратура-Хасково е осъден Е.Ч., турски гражданин, за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс. Той е признат за виновен за това, че на 25 ноември 2021 г. на ГКПП-Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи във валутна декларация парични средства - 210 000 евро с левова равностойност около 410 724 лева, пренасяни през границата на страната, която е външна за Европейския съюз. Стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Районен съд-Свиленград е наложил на Е.Ч. наказание от 1 година и 8 месеца лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок. Подсъдимият е признал вината си.

На 25.11.2021 г. около 22.30 ч. на  ГКПП-Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал автобус с румънска регистрация. Е.Ч. бил пътник. Превозното средство било селектирано от служители от Териториална дирекция - Митница Бургас при Агенция „Митници“  за щателна митническа проверка. Инспекторите забелязали, че Е.Ч. се опитал да скрие под якето си черни полиетиленови пликове. При последвалия личен преглед у него са били намерени пакети с укрити парични средства - общо 210 000 евро с обща българска равностойност около 410 724 лева.

Наказанието на Е.Ч. е наложено след споразумение, одобрено от Районен съд-Свиленград.  Определението на съда е окончателно.