Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 22-годишен мъж за подпомагане на сирийски граждани да преминат незаконно през страната

19 Август 2021 г.

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 22-годишен мъж за подпомагане на сирийски граждани да преминат незаконно през страната

Днес, 19 август 2021 г., Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем Д.К., на 22 г., за това, че на 18 август 2021 г. е подпомогнал 13 граждани на Сирия да преминат през страната в нарушение на закона – престъпление по чл. 281, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че на 18 август 2021 г. обвиняемият Д.К. се придвижил с автомобил, марка „Воксхол“, до неустановено място на пътя между гр. Тополовград и гр. Елхово. Там чакали чуждите граждани – 13 мъже, между които и 14-годишно момче. Те се качили в автомобила, като обвиняемият трябвало да ги откара до гр. София.

Няколко часа по-късно автомобилът, управлявал от Д.К., бил спрян от служители на сектор „Специализирани полицейски сили“ към ОД на МВР – Пловдив, на автомагистрала „Тракия“, на км 132+300, в землището на с. Войводиново, обл. Пловдив.  Установено е, че сирийските граждани са влезли през „зелена граница“ от Турция в България. Целта им била да стигнат до Германия. Те са настанени в Миграционен център. 

Обвиняемият Д.К. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор  от Районна прокуратура – Пловдив.

Разследването по случая продължава.