2 Август 2023 г.

Районна прокуратура – Пазарджик наблюдава девет досъдебни производства за търговия с изделия от благородни метали, имитация на известни световни марки.

Сподели

 

 

Районна прокуратура Пазарджик наблюдава 9 досъдебни производства, образувани за престъпления против интелектуалната собственост по смисъла на чл. 172б, ал. 1 от Наказателния кодекс. На 1 август 2023 г. под ръководството на Районна прокуратура – Пазарджик е била проведена специализирана полицейска операция, в която са участвали служители на Териториалната дирекция на ДАНС - гр. Пазарджик и ОД на МВР - Пазарджик. В условията на неотложност са били извършени процесуално-следствени действия – претърсвания и изземвания в девет търговски обекта – златарски магазини, намиращи се на територията на гр. Пазарджик – централна градска част и кв. „Изток“.

При акцията са били иззети над 6 килограма изделия от благороден метал, предлагани като златни бижута, гравирани със знаци на известни търговски марки. Установено е, че търговците са използвали в  търговската си дейност без правно основание марките - обект на тези изключителни права.

Иззетите изделия са гривни, синджири, пръстени, обици и др. украшения, които са били изложени на витрините на магазините и в помещенията.  По досъдебните производства се извършват процесуално – следствени действия – разпити на свидетели, предстои да бъде назначена и изготвена  ювелирна експертиза, която да установи дали иззетите вещи са от благороден метал, както и съдебно-маркова експертиза, която ще даде заключение дали маркировките върху артикулите са идентични или сходни с обекти на регистрирани търговски марки.

Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура – Пазарджик. По закон предвиденото наказание за горепосоченото престъпление е лишаване от свобода от 1 до 6  години и глоба до 10 000 лв.