Наложено наказание на чужд гражданин, недекларирал сумата от 108 600 евро при преминаване на държавната границата на МП Гюешево

8 Септември 2020 г.

Подсъдимият И.Я., привлечен към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Кюстендил, се е признал за виновен за извършено от него престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК – незаконно пренасяне на валута през границата на страната.

Около 13 ч. на 20.08.2020 г., гражданинът на Северна Македония И.Я. пристигнал на Митнически пункт Гюешево. При влизане на територията на България, мъжът не изпълнил задължението си да декларира наличните у него парични средства, в размер, превишаващ 10 000 евро. С действията си чужденецът нарушил разпоредбите на Валутния закон, с което е извършил престъпление по Наказателния кодекс на Република България.

При проверка, извършена от митнически служители, е било установено, че И.Я не декларирал сумата от 108 600 евро. По случая е било образувано досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил, приключило със сключено между страните споразумение. Същото е било одобрено от съда.

С определението на съда на подсъдимия Я. е наложено наказание от шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Веществените доказателства – предмет на престъпното деяние, в размер на 108 600 евро, са върнати на чужденеца.