По обвинителен акт на Районна прокуратура – Казанлък е осъден 56-годишен мъж за телефонна измама

20 Ноември 2020 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Казанлък е осъден Р.А., на 56 г., за това, че на 26.06.2018 г., в гр. Казанлък, в съучастие, като  съизвършител, с неустановени по делото лица - действали като извършители, с цел да набави за себе си и неустановените лица имотна облага, единият от които се представил за длъжностно лице - служител на МВР, да поддържа възбуденото от тях заблуждение у пострадалата относно основанието за предаване на парична сума, а именно, че се провежда полицейска операция за задържане на телефонни измамници и че сумата ще послужи за залавяне на престъпниците от органите на МВР и с това й причинил имотна вреда в размер на 8 800 лева – престъпление по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Казанлък е наложил на Р.А. наказание от 3 години „лишаване от свобода“ условно  с изпитателен за срок от 5 години. Делото се е разгледало по реда на съкратеното съдебно следствие.

По делото е установено, че на 26 юни 2018 г. пострадалата се  опитвала да се свърже по мобилния телефон със сина си, но същият бил изключен. Жената се прибрала у дома си, където открила сина си да брои пари. В същото време детето говорело по домашния стационарен телефон, но тя прекъснала връзката. То й обяснило, че на домашния телефон се обадил мъж, който се представил за полицейски служител и му обяснил, че трябвало да се дадат пари, за да се окаже съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници. Докато двамата обсъждали случилото се, домашният телефон отново звъннал, тя вдигнала и отсреща й заговорил мъж, който се представил за полицай, обяснявайки, че номерът на домашния им телефон е намерен в материали на група „ало измамници“ и че най-вероятно тези измамници ще им звъннат. Мнимият полицейски служител призовал жената да окаже помощ и съдействие с цел да бъдат заловени престъпниците. Почти веднага след това телефонът звъннал, като този път й се обадил непознат мъжки глас, който започнал да й отправя заплахи, че ако веднага не му бъдат дадени пари, щял да влезе в жилището им. Жената, която била уплашена, събрала всички налични пари в дома си, увила ги в найлонова торба, която изхвърлила през терасата според дадените й указания. Хвърлените пари били взети от подблоковото пространство от подсъдимия.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване пред Окръжен съд – Стара Загора.