Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за незаконно превеждане през границата на страната на шестима иракчани

14 Юли 2021 г.

Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за незаконно превеждане през границата на страната на шестима иракчани

На 13 юли 2021 г., около 22 ч., на ГКПП - Капитан Андреево, за влизане от Турция в България пристигнал микробус,  марка “Исузу”,  управляван от Н.К., на 50 г., турски гражданин. Той се движел по редовната линия от Турция за Босна и Херцеговина. В микробуса имало десет пътници. Дежурен граничен полицай на ГПУ - Свиленград извършил проверка в превозното средство, като открил на пода капак, намиращ се между седалките под мокета и гумената настилка. При отваряне на капака е бил намерен тайник, в който се укривали шестима мъже, всички граждани на Ирак. Те били без документи за самоличност.

Под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград е образувано бързо производство.

Днес, 14 юли 2021 г., Н.К е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.280 ал. 2 т.3 и т.4 вр.ал.1 от Наказателния кодекс – за това, че на 13.07.2021 г., превел през границата на страната, от Турция в България, шестима чужди граждани, без разрешение на надлежните власти, като за извършване на деянието е използвано моторно превозно средство. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  

До момента е установено, че Н.К. бил ангажиран от „каналджия“ в Турция за да откара нелегално иракските граждани до държава в Западна Европа срещу заплащане. За целта той лично ги укрил в тайник в микробуса.

Разследването по случая продължава.