По обвинителен акт на Районна прокуратура – Хасково е осъдена жена на 2 години и 4 месеца затвор за измама при сделки със земеделски земи

20 Януари 2021 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Хасково е осъдена жена на 2 години и 4 месеца затвор за измама при сделки със земеделски земи

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение  – Свиленград е осъдена 49-годишната Л.Б. за това, че през периода от 25.06.2018 г. до 10.07.2018 г., в гр. Свиленград, обл. Хасково, в условията на продължавано престъпление – на три пъти, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение у другиго – пострадалата жена, че като брокер на недвижими имоти ще ѝ съдейства за сключване на сделки за закупуване на земеделски земи в землищата на три села в община Свиленград - престъпление по чл. 209 ал.1 вр. с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Свиленград е наложил на Л.Б. наказание от 2 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим. Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като обвиняемата призна всички факти и обстоятелства от обвинителния акт.

През юни 2018 г., Л.Б. се свързала по телефона с пострадалата жена. Тя и съпругът й се занимавали със земеделие и наемали земя за отглеждане на различни култури. Л.Б. твърдяла, че е брокер на недвижими имоти и че разполага с данни и информация за ниви на обща площ 34 декара, които се продават в землищата на селата Дервишка могила, Райкова могила и Мустрак, общ. Свиленград, обл. Хасково. Тя твърдяла, че собствениците им ги предлагали на изгодни цени. Л.Б. успяла да убеди пострадалата жена, че действително може да й съдейства за закупуване на земите, но искала предварително да получи парите за тях. Така на няколко пъти пострадалата изпратила на Л.Б., по посочени сметки, общо 13 220 лева. Въпреки че обвиняемата обещавала сделките да бъдат оформени документално пред нотариус, това не се случило. Нанесените щети не са възстановени и сделките на се сключени.

Л.Б. е осъждана и преди по същото обвинение – за измама при продажба на земеделски земи в района на с. Маточина, общ. Свиленград.

Присъдата на Районен съд – Свиленград подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Хасково.