49-годишен рецидивист бе задържан по искане на Районна прокуратура – Габрово за влизане в чуждо жилище нощем и за опит за изнасилване

24 Февруари 2021 г.

       По искане на Районна прокуратура – Габрово, Районен съд – Севлиево задържа под стража 49-годишен мъж, който е привлечен в качеството на обвиняем за това, че около 22,30 часа на 18.02.2021 г., в село в общ. Севлиево, влязъл в чуждо жилище - къща,  чрез употреба на сила – взломил входната врата, като деянието е извършено нощем (престъпление по чл.170, ал.2, пр.1, вр. ал.1 от НК) и за това, че действайки при условията на опасен рецидив направил опит да се съвкупи с лице от женски пол, като я принудил към това, чрез използване на сила (престъпление по чл. 152, ал.3, т. 5 вр.  ал.1, т. 2,  пр. 1, вр. чл. 29, ал.1, б. „а“, вр. чл. 18, ал.1 от НК).

       Районен съд – Севлиево е взел мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемия, като е  приел доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и че съществува реална опасност лицето да се опита да се укрие или да напусне пределите на страната, с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност (обвиняемият е осъждан за извършени престъпления в България и в Германия, и има близки в чужбина).

       Определението на Районен съд – Севлиево подлежи на обжалване пред Окръжен съд –Габрово.

       Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.