Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа С.Г., обвинен за заплаха с цел принуда спрямо орган на власт и за допускане на птп при управление на автомобил след употреба на наркотични вещества, без да е имал необходимата правоспособност, с пострадал полицейски служител, като е избягал от местопроизшествието

25 Юли 2022 г.

Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа С.Г. Той е обвинен за това, че на 23.07.2022г. в м.“Пода“ в гр.Бургас употребил заплашване с цел да принуди орган на властта - полицай  от гранична полиция, да пропусне нещо по служба, свързано с функциите му, а именно: не е спрял на подаден сигнал от полицейския служител със стоп-палка, насочвайки срещу полицейския служител управлявания автомобил, с оглед избягването да му бъде извършена полицейска проверка. Тежкото умишлено престъпление е квалифицирано по чл.269, ал.1 от НК.

Обвиняемият С.Г. е привлечен към наказателна отговорност и затова, че на същата дата, отново в гр.Бургас, в условията на съвкупност с предходното деяние,  при управление на лек автомобил, нарушавайки правилата за движение по ЗДВП, допуснал ПТП, блъскайки патрулен автомобил на ОДМВР-Бургас, причинил средна телесна повреда – фрактура на лявата ръка на полицейски служител, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества-„метамфетамин“ и „амфетамин“, установено по надлежния ред с техническо средство,  избягал е от местопроизшествието и е управлявал МПС без да е имал необходимата правоспособност. Деянието е квалифицирано по чл.343, ал.3, предл.второ,  четвърто и пето, б.“а“, вр. ал.1, вр.342, ал.1 вр. чл.23, ал.1 от НК във вр. със ЗДвП.

Припомняме, че Прокуратурата на Р.България е инициирала предложения за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта, касаеща увеличение на размера на предвидените в закона наказания за престъпления по транспорта, извършени след употреба на алкохол и наркотици, при липса на необходима правоспособност, при превишаване на разрешената скорост с повече от 50 км/ч., както и отнемане на превозното средство в полза на държавата. 

Предстои Районна прокуратура - Бургас да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.