По обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ спрямо Я.Й., подсъдим за противозаконно отнемане на товарен автомобил, пречене на полицейски служители да изпълнят задълженията си и допускане на самостоятелно ПТП със значителни имуществени вреди

5 Ноември 2021 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ спрямо Я.Й. Той е подсъдим за това, че противозаконно отнел товарен автомобил – влекач и полуремарке, прикачено към него, с намерение да го ползва. Престъплението е квалифицирано по чл. 346, ал. 2, т. 1 и т. 3, вр. ал. 1 от НК.

Я.Й. е подсъдим и за това, че е попречил на полицейски служители да изпълнят служебните си задължения, възпрепятствайки извършването на проверка по Закона за движение по пътищата. Престъплението е квалифицирано по чл. 270, ал. 1, вр. чл. 23, ал. 1 от НК.

Я.Й. е подсъдим и за това, че управлявал противозаконно отнетия товарен автомобил без да притежава свидетелство за правоуправление и с превишена скорост, като по този начин допуснал самостоятелно пътнотранспортно произшествие, причинявайки по непредпазливост значителни имуществени вреди. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 343, ал. 1, б. „а“, вр. чл. 342, ал. 1 предл. 3 от НК.

Посочените престъпления, които са извършени при условията на реална съвкупност между тях, са осъществени в нощта на 09.12.2020 г. срещу 10.12.2020 г. в гр. Бургас.

По време на разследването е установено, че подсъдимият отнел превозното средство, използвайки контактния ключ. Я.Й. бил неправоспособен водач, но въпреки това управлявал товарния автомобил, преминавайки по улици в гр. Бургас. Попречил на полицейските служители да го проверят, като не спрял на подаден звуков сигнал със сигнална лампа от полицейски автомобил, продължавайки да управлява превозното средство. Допуснал самостоятелно пътнотранспортно произшествие, катастрофирайки самостоятелно на кръгово кръстовище, управлявайки камиона със скорост от 76 км/ч. при позволена за пътния участък от 40 км/ч. Така причинил значителни имуществени вреди на обща стойност от 23 803 лева.

Постановеното наказание е общо за трите престъпни деяния. Присъдата на Районен съд – Бургас, която е постановена по реда на съкратеното производство, може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в града.