По обвинителен акт на Районна прокуратура-Бургас бе наложено ефективно наказание от 3 г. и 4 м. „лишаване от свобода“ спрямо П.С., извършил кражби, представяйки се за полицай

28 Октомври 2021 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Бургас бе наложено ефективно наказание от 3 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ спрямо П.С. Той е подсъдим за това, че противозаконно е присвоил сумата от 1350 лева от различни лица, извършвайки кражбите по специален начин - представял се за полицейски служител, разследващ извършена кражба. Престъплението е извършено в периода от 30.03.2021 г. до 05.04.2021 г.в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.196, ал.1, т. 2, предл.1, вр. чл.195, ал.1, т.4, предл.3, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б. „а“ и „б“, вр. чл.26, ал.1 от НК, тъй като е осъществено при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив.

По време на разследването е установено, че в посоченото време П.С. е успял да извърши три кражби от три различни жилища в гр. Бургас. Те били обитавани от двама мъже и една жена. Пострадалите са възрастни и трудноподвижни хора. Пред тях подсъдимият се представял за полицейски служител. Съобщавал им, че трябвало да проверят спестяванията си, тъй като в съседство от тях били извършвани кражби, които той разследвал. След като пострадалите му показвали парите си, подсъдимият ги отнемал от тях, след което побягвал, а трудноподвижните хора не били в състояние да го последват.

Наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

Присъдата на Районен съд-Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжния съд в града.