Към сайт на прокуратурата

Главен прокурор

на Република България

Главният прокурор Иван Гешев взе участие в специална сесия на Европейската конференция на прокурорите в памет на магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселино

7 Май 2022 г.

Сподели

Главният прокурор Иван Гешев взе участие в специалната сесия на Европейската конференция на прокурорите в памет на италианските магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино, както и на съпругата на Фалконе – Франческа Морвило, и техните охранители. В събитието участваха президентът на Италия Серджо Матaрела и високопоставени държавни представители от изпълнителната, законодателната и съдебната власт на страната, в това число министърът на вътрешните работи г-жа Лучиана Ламоргезе и министърът на правосъдието г-жа Марта Картабия. 

Събитието бе проведено в Аула „Бункера" - съдебна зала, построена през 1986 година, специално за т.нар. дело "Палермо макси", водено срещу сицилианската мафия. Съдебната зала и до ден днешен остава символ за решителността на италианските магистрати в противодействието на организираната прстъпност. 

Сесията започна с встъпителни думи на г-н Матеа Фраска, ръководител на Апелативния съд в Палермо, който припомни трагичната история на магистратите, проявили кураж и решителност, водейки разследвания срещу представители на италианската организирана престъпност. Подвигът на Фалконе и Борселино, посочи Фраска, е довел до важни законодателни реформи в Италия, с които държавата е осигурила пълна независимост и необходимите условия за изпълнение на професионалните задължения на магистратите, което да гарантира и справедливостта в обществото. 

Случилото се на 23 май 1992 г. - денят на убийството на Фалконе, съпругата му Морвило и техните телохранители, става повод за приемането на такова законодателство в Италия, което позволява на магистратите да водят ефективни и бързи разследвания срещу организираната престъпност, припомни г-жа Ламоргезе. 

Генералният секретар на Съвета на Европа г-жа Мария Пейчинович Бурич посочи, че прокурорите са част от съдебния процес, без значение на тяхното позициониране в отделните страни - в съдебната или изпълнителната власт, с оглед на което е задължение на законодателната власт да осигури необходимите способи, за да може да бъде създадена сигурна среда, позволяваща на магистратите да вземат решения на база личните си убеждения, без неправомерна намеса и опити за въздействие.

Около същото мнение се обедини и генералният секретар на Венецианската комисия, г-жа Симона Граната, като отбеляза, че независимостта и автономността на прокурорите като предпоставка за справедлив наказателен процес следва да бъдат абсолютно гарантирани във всяка държава членка. Тя посочи, че основно значение има и това да бъдат въведени необходимите гаранции по отношение назначаването, професионалния път и дисциплинарните производства спрямо магистратите, без същите да бъдат използвани като средство за въздействие и промяна вътрешното убеждение на прокурорите. 

Външният министър на Италия, който е ротационен председател на  Комитета на министрите на Съвета на Европа, г-н Бенедето Дела Ведова подчерта изключителния принос на международно сътрудничество като ефективна основа за активно опазване правата и свободите на гражданите. Съветът на Европа защитава независимостта на магистратите и правосъдната система, като предпоставка за постигане върховенството на закона, изтъкна г-н Ведова.

Европейската конференция на прокурорите бе закрита от генералния секретар на Съвета на Европа, г-жа Мария Пейчинович Бурич, която отбеляза, че историята на Фалконе, Морвило, Борселино и техните телохранители, е преминала отвъд италианските граници, което е дало стимул за всяка европейска държава да осигури благоприятна среда за прокурорите за прилагане техните правомощия. 

Главният прокурор Иван Гешев благодари в Twitter на главния прокурор към Касационния съд на Италия г-н Джовани Салви за поканата да вземе участие в Европейската конференция на прокурорите в Палермо.