Към сайт на прокуратурата

Главен прокурор

на Република България

Главният прокурор Иван Гешев: Борбата с битовата престъпност трябва да се води от всички в синхрон

15 Декември 2021 г.

Сподели

Постигнахме сериозни резултати при добро взаимодействие с МВР през миналата година в борбата с битовата престъпност, каквато тенденция в момента не е налице. През 2020 г. бяха проведени 1249 съвместни операции в над 3000 населени места, разкрити са над 2000 престъпления и са обвинени над 1186 лица. Това заяви главният прокурор Иван Гешев при представянето на доклад на Центъра за изследване на демокрацията на тема: „Битова престъпност и доверие в полицията“.

„Когато имахме добър синхрон с МВР, сега не е така, се опитахме да развием широка медийна кампания, включително и с посещения на населени места при извършени престъпления. Целта бе доверието и спокойствието на българските граждани, да се покаже, че държавата съществува и си върши работата. Отзвукът по места беше положителен“, посочи още главният прокурор. Той изтъкна, че службите на МВР през последните месеци основно са се „концентрирани върху изборните престъпления и някои добри практики са преустановени“, сред тях - практиката да се провеждат съвместни операции около училищата, свързани с борбата срещу разпространението на наркотици.

В изказването си главния прокурор обобщи наблюденията на административните ръководители на прокуратурите от цялата страната, с които е провел работни съвещания през последните месеци. „Войната, която се води срещу прокуратурата, е факт. Ние няма да участваме в нея, а ще се стараем да си вършим работата в интерес на българските граждани. Персонализирането на проблемите между институциите води до проблеми в борбата с престъпността и бум на престъпността“, каза главният прокурор и предупреди, че е налице тенденция за ръст на всички видове престъпност. „Призовавам да продължи доброто взаимодействие между институциите. Няма как извършител на престъпление да бъде наказан, осъден и това да има превантивна функция върху други евентуални извършители на престъпления, без полицията да разследва, да разкрие това престъпление и без да уведоми прокуратурата“, категоричен бе Иван Гешев.

Призивите на новия министър на правосъдието главният прокурор да подаде оставка, Иван Гешев окачестви като „политически изявления“. „Ще отговоря и по шеговит начин: „Ако оставката на главния прокурор Иван Гешев ще реши проблема с цените на тока, на храните, на икономическото положение на държавата, включително ще прекрати пандемията от Ковид-19 в България, в целия свят, аз с удоволствие ще си подам оставката“, коментира в отговор на журналистически въпрос главният прокурор.