Към сайт на прокуратурата

Главен прокурор

на Република България

Главният прокурор Иван Гешев участва в честванията за 30-ата годишнина от създаването на Прокуратурата на Украйна

2 Декември 2021 г.

Сподели

По покана на главния прокурор на Украйна - г-жа Ирина Венедиктова, главният прокурор на Република България Иван Гешев присъства в Киев на честванията на 30-ата годишнина от създаването на Прокуратурата на Украйна. 

Тържественото събитие бе открито от украинския президент Владимир Зеленски, а приветствие към украинските прокурори отправиха премиерът на страната Денис Шмигал и председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук.  Сред чуждестранните гости по повод годишнината от създаването на украинската прокуратура са още главните прокурори на редица европейски страни, представители на Съвета на Европа и европейски институции, на дипломатическия корпус в Киев и други официални лица. 

След края на тържествената част главният прокурор Иван Гешев участва в официална среща с президента на Украйна Владимир Зеленски, на която присъстваха главният прокурор на страната Ирина Венедиктова, както и Нида Грунскене - главен прокурор на Литва, Андрес Пармас - главен прокурор на Естония, и Камран Алиев - главен прокурор на Азербайджан. 

По повод годишнината от създаването на украинската прокуратура, г-н Иван Гешев отправи пожелание за здраве, усърдие и успехи на украинските си колеги в мисията им за отстояване на стабилността и справедливостта в държавата в духа на демократичните ценности и върховенство на правото.

Главният прокурор на Република България е в Киев и за участие в Международния антикорупционен форум „Клептокрация и незаконни финансови потоци“.

На снимката - от дясно наляво са главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, главният прокурор на Република България Иван Гешев, главният прокурор на Литва Нида Грунскене, главният прокурор на Естония Андрес Пармас и Камран Алиев, главен прокурор на Азербайджан.