Към сайт на прокуратурата

Главен прокурор

на Република България

Главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с прокурори и следователи от Софийска градска прокуратура

2 Юли 2021 г.

Сподели

Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе днес, 02.07.2021 г., работна среща в с прокурори и следователи от Софийска градска прокуратура (СГП), на която присъства административният ръководител на СГП Илиана Кирилова.

Иван Гешев поздрави магистратите за изключително добрата работа по разследванията, проведени под ръководството на СГП, за купуване на гласове по време на изборите за 45-ото Народно събрание, провели се на 04.04.2021 г. По един от случаите бе поискано налагането на запор по ЗМИП на сума в размер на над 425 000 лв. като отделно бяха иззети още 383 000 лева и евро в различни купюри, за които са били открити доказателства, че са били предназначени за купуване на гласове в полза на определен кандидат, партия или коалиция.

В хода на разговорите бе дискутирана организацията по противодействие на престъпленията, свързани с изборното законодателство в контекста на предстоящите на 11.07.2021 г. избори за 46-то Народно събрание. В Софийска градска прокуратура е създадено дежурно звено, което ще приема жалби и сигнали за престъпления във връзка с провеждането на вота.

С прокурорите от СГП Иван Гешев обсъди и отстояването на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт с оглед защитата на интересите на българските граждани и общество.