Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смърт на моторист

1 Юни 2022 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 72-годишен мъж за това, че при управление на лек автомобил нарушил правилата за движение по пътищата и допуснал пътнотранспортно произшествие, като по непредпазливост причинил смъртта на моторист - престъпление  по чл. 343, ал. 1, б. „В”, във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Обвинението срещу С.П. е за това, че на 18.07.2020 г., около 13:20 часа, в гр. Велико Търново, на ул.“Магистрална“, при управление на лек автомобил „Опел Зафира“, движейки се в посока от гр. София към гр. Варна, нарушил правилата за движение по пътищата. Като участник в движението, обвиняемият не се съобразил с пътната маркировка, предприел маневра завиване в обратна посока (пресякъл забранена за застъпване и пресичане от пътни превозни средства надлъжна пътна маркировка) и при извършване на маневрата не пропуснал движещият се в посока от гр. Варна към гр. София мотоциклет „Сузуки ГСХ Р1000“, управляван от М.М. В резултат на това С.П. допуснал пътнотранспортно произшествие, при което по непредпазливост причинил смъртта на моториста. 

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.