Окръжна прокуратура – Враца постигна осъдителна присъда спрямо подсъдима, предизвикала пътен инцидент със загинал 17-годишен велосипедист в с. Търнава

9 Февруари 2022 г.

            Три години „лишаване от свобода“ е наказанието, наложено на 39-годишната В.В., обвинена от Окръжна прокуратура – Враца за пътнотранспортно произшествие, извършено от нея след употреба на алкохол и наркотично вещество, отнело живота на 17-годишен младеж.

Днес, 09.02.2022 г., съдът я призна за виновна за престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, б. „б“, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК. В.В. е лишена и от право да управлява МПС за срок от 4 години.

Около 23 ч. на 29.06.2021 г. 17-годишният Г.К. управлявал велосипед, който не бил снабден с устройство за излъчване на добре различима светлина отпред и светлоотразител отзад, по ул. „Георги Димитров“ в с. Търнава.

            Зад него, в същата пътна лента, се движела В.В. с лек автомобил, м. „Ауди“, шофирайки на къси светлини, със скорост от 85,6 км/ч, при максимално разрешена за населено място от 50 км/ч. Жената не забелязала велосипедиста и с предната челна част на колата ударила велосипеда в задното колело. Последвало падането на Г.К.

            Инцидентът бил възприет от намиращи се в близост свидетели. Незабавно бил подаден сигнал на телефон 112.

            Междувременно подсъдимата спряла автомобила на следващото кръстовище и се насочила към местопроизшествието. Забелязвайки струпване на хора, се върнала при колата.

            Пристигналият на място екип на спешна медицинска помощ констатирал настъпилата смърт на Г.К.

Служители на МВР тествали В.В. с техническо средство за употреба на алкохол, отчело наличие на 1,05 промила. Тя отказала да й бъде извършена проба за употреба на наркотични вещества.

            По делото са били изготвени химикотоксикологична и токсикохимична експертизи. Установено е, че подсъдимата шофирала под влияние на алкохол и наркотично вещество.

            Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.