13 Ноември 2020 г.

Граждани на Турция, превозвали около половин милион евро, са задържани на Дунав мост 2 по обвинение за пране на пари

Сподели

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

13 ноември 2020 г.

 

Граждани на Турция, превозвали около половин милион евро, са задържани на Дунав мост 2 по обвинение за пране на пари

 

                Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за престъпление по чл.

253, ал.1 от НК – прикриване на произхода на имущество, придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние.

                На 11.11.2020 г., на ГКПП Дунав мост 2 Видин – Калафат, митнически служители са спрели за проверка пристигащ от Румъния товарен автомобил - влекач с полуремарке, с унгарски транзитен регистрационен номер.

Превозното средство се движело от Германия за Турция. Камионът се е управлявал от гражданина на Турция М.Д. В него пътували двама негови сънародници – И.А. и О.К., които заявили, че пътуват на автостоп.

Отрекли са да имат забранени стоки, валута, ценности над допустимите ограничения.

                По линия на митниците е получена информация, че пътуващите в товарния автомобил лица имат съпричастност към водено разследване за пране на пари в Германия.

                При последвала щателна проверка на автомобила, в товарното му помещение, са били открити лични вещи и крупна парична сума. В кабината са били намерени раница и найлонова чанта, съдържащи еврови банкноти от различни купюри. За тях пътуващият в камиона И.А. е обяснил, че са негови. Работещите по случая полицейски служители са установили точния размер на паричната сума - 450 020 евро. Тя е иззета, както и МПС, което е веществено доказателство по образуваното досъдебно производство.

                Тримата чужденци са били привлечени в качеството на обвиняеми за извършеното от тях престъпно деяние – прикриване на произхода, местонахождението и движението на паричната сума, придобита чрез престъпление. Понастоящем, с постановление на наблюдаващия прокурор, те са задържани за срок до 72 часа.

                Предстои съдът да се произнесе по внесеното от Окръжна прокуратура – Видин искане за определяне на мерки за неотклонение „задържане под стража“ срещу обвиняемите. Налице е обосновано предположение, че те са извършили престъплението, за което са привлечени към наказателна отговорност. Обвиняемите нямат адрес в страната, спрямо тях има данни за съпричастност към трафик на пари и наркотици. Освен това са опитали да напуснат ГКПП пеш, с цел осуетяване на проверката.

 

Окръжна прокуратура - Видин