9 Февруари 2022 г.

Турски гражданин е задържан за опит за незаконно превозване на бижутерийни изделия през ГКПП Дунав мост Видин – Калафат

Сподели

           Окръжна прокуратура – Видин води досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 242, ал. 1, б. „д“, вр. чл. 18 и по чл. 234, ал. 1, пр. 2 от НК.

            На 06.02.2022 г., в района на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, митническите служители от ТД Митница Русе са отклонили за щателна проверка излизащ от страната товарен автомобил. Водачът му - турският гражданин А.Т., е заявил, че превозва замразени зеленчуци за Великобритания.

В кабината на влекача, в зоната на фабрично изграден хладилник, е бил открит пакет, увит с найлонов плик. Водачът е обяснил, че в него има златни бижута, които той закупил за роднини в Германия. Установено е, че превозваните бижутерийни изделия от жълт метал са с общо тегло 1790 грама и са на стойност 94 744,70 лева.

            В хода на проверката в камиона са били намерени и 170 кутии цигари с турски акцизен бандерол, скрити в агрегата на ремаркето. Стойността им възлиза на 1 105 лева. Контрабандните стоки са иззети.

            С постановление на прокурор в Окръжна прокуратура – Видин водачът е задържан за срок до 72 часа. Предстои съдът да разгледа внесеното искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.