4 Февруари 2022 г.

Дванадесет години затвор за наркотрафик през ГКПП Видин – Калафат и държане на хероин с цел разпространение

Сподели

       Окръжна прокуратура – Видин постигна осъдителна присъда спрямо 66-годишния С.В., обвинен за извършени от него престъпления по чл. 242, ал.4, пр. 1, вр. ал. 2 от НК и по чл. 354а, ал. 2, изр. 2, вр. ал. 1 от НК - контрабанда и незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение.

       На 09.08.2020 г., в района на ГКПП Видин – Калафат, служители в Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“, отдел „Бюро с наркотрафика - Дунавска“, звено Лом, спрели за проверка излизащия от страната лек автомобил. При проведен разговор с водача на превозното средство С.В., той обяснил, че пътува по работа за Чехия. МПС било съпроводено за извършване на щателна митническа проверка.

При отстраняване на оригиналните пластмасови кори и изолацията, покриваща пода, във фабричните кухини пред шофьорската и пасажерските седалки, били открити 2 тайника. Те представлявали метални кутии с правоъгълна форма, облицовани с оловна ламарина и изрязани капаци.

Попитан за тях, водачът отговорил, че превозва „трева“. Обяснил на митническите служители, че това му е казано от мъж, който го е наел за тази цел.

При отварянето на тайниците били установени 33 пакета с правоъгълна форма, обвити с прозрачно тиксо, съдържащи пресовано бежово прахообразно вещество. Извършеният полеви наркотест реагирал на хероин. Общото тегло на дрогата е 16 122,58 грама.

Според заключението на изготвената физикохимична експертиза, съдържанието на активния компонент диацетилморфин в откритото вещество е от 5,12% до 82,38%. Общата стойност на дрогата възлиза на сумата от 826 225,70 лева.

С осъдителната присъда на подсъдимия С.В. е наложено наказание от 12 години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 120 000 лева. Тя може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.