Окръжна прокуратура – Стара Загора наблюдава досъдебно производство за извършени транзакции с чужда дебитна карта

12 Януари 2021 г.

На 06.01.2021 г., във Второ Районно управление на МВР-Стара Загора се явило лицето А.А. от гр. Стара Загора, който заявил че чрез дебитна карта на майка му, на няколко пъти неправомерно са изтеглени пари. С извършването на неговия разпит е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.249, ал.1 от НК – за използване на чужд платежен инструмент без съгласието на титуляра, като надзора на разследването се осъществява от Окръжна прокуратура-Стара Загора.

След активни оперативно-издирвателни мероприятия, проведени от органите на МВР под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора, е установена самоличността на евентуалния извършител на престъпното деяние – 56-годишниата М.Х., от гр. Стара Загора, както и че деянието е извършено в периода от 30.12.2020 г. до 05.01.2021 г. в условия на продължавано престъпление.

В хода на разследването са събрани доказателства за извършването на деянието от М.Х. и днес, 11.01.2021 г., след съгласуване с наблюдаващия прокурор същата е привлечена в качеството на обвиняем по реда на чл.219, ал.1 от НПК със съставянето на съответното постановление. М.Х. е привлечена като обвиняемо за това, че в периода от 30.12.2020 г. до 05.01.2021 г., в условия на продължавано престъпление, използвала платежен инструмент – дебитна карта, без съгласието на титуляра – Р.И., на 66 г., от гр. Стара Загора, като извършила 10 броя транзакации – теглене от банкомат на парични средства в размера на 4 200 лв. и деянието не съставлява по - тежко престъпление – престъпление по чл.249, ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 от НК.

Извършеното деяние представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на чл.93, т.7 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години. Предвид събраните при разследването доказателства за извършването на престъплението от обвиняемата и липсата на реална опасност същата да се укрие или да извърши друго престъпление при привличането ѝ като обвиняема е взета мярка за неотклонение „Подписка“.