По досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Стара Загора се извършват следствени действия за установяване на причините за тежкото пътнотранспортно произшествие на 160 км на автомагистрала „Тракия“

14 Юли 2020 г.

По досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Стара Загора се извършват следствени действия за причините за тежко пътнотранспортно произшествие на АМ "Тракия"

В Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувано досъдебно производство за това, че на 12 юли 2020 г., около 16,55 ч., в землището на общ. Братя Даскалово, обл. Стара Загора, по автомагистрала „Тракия“, км 160,  при управление на моторно превозно средство, автовлекач, марка „Мерцедес Актрос“, турска регистрация, са нарушени правилата за движение по пътищата, в резултат на което е причинена по непредпазливост смъртта на пет лица и средни телесни повреди на шест лица -  престъпление по чл. 343 ал. 4 вр. ал. 3 вр. ал. 1 във вр чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 12.07.2020 г., около 16,55 ч., по автомагистрала "Тракия", на км 160, в землището на общ. Братя Даскалови, в посока изток, се e движила товарна композиция - влекач "Мерцедес  Актрос" и прикачено полуремарке, с турска регистрация.  Автомобилът е бил управлявана от 53-годишен мъж, турски гражданин. До момента е установено, че водачът на товарната композиция е изгубил контрол, като автомобилът е напуснал пътното платно в ляво по посока на движението, преминал през разделителния обезопасителен остров със стоманени ограждения и навлязъл в насрещното платно за движение. Последвал е сблъсък с движещите се в посока запад – лек автомобил, марка "Фиат Крома", лек автомобил, марка  "Дачия Дъстър", лек автомобил, марка .БМВ, лек автомобил, марка  "Мини Купър" и лек автомобил, марка "Санг Йонг". При катастрофата са загинали – 53-годишния турски гражданин, който е управлявал товарния автомобил, и пътуващите в лекия автомобил „Фиат Крома“, със софийска регистрация – семейство - жена, на 40 г., мъж, на 44 г., и момиче на 17 г., и 39-годишен английски гражданин, който е пътувал в лекия автомобил БМВ, с пловдивска регистрация. Той е със статут на продължително пребиваващ в България. В болницата в гр. Стара Загора за преглед и лечение са били настанени две жени. две деца и двама мъже.

Днес, 14 юли 2020 г., под ръководството на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Стара Загора, продължават да се извършват активни процесуално-следствени действия за установяване на причините за тежката катастрофа. До момента са проведени огледи на местопроизшествието, назначени са множество експертизи  - тройна автотехническа, пет съдебномедицински, химическа и токсикохимическа, като последните две трябва да установят дали има данни за употреба на алкохол или наркотични вещества от страна на водача на турския камион, провеждат се  разпити на свидетели и др. Медицинска експертиза установява и дали има данни за влошено здравословно състояние на турския шофьор, управлявал камиона. Като веществено доказателство е иззето еластично метално ограждане /мантинела/ от района на пътното произшествие, изискана е и справка от видеоконтролните камери на АПИ по маршрута на товарния автомобил.

Срокът за приключване на разследването е двумесечен.