19-годишен младеж е задържан за изнудване при Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в с. Скобелево, проведена под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора и Районна прокуратура - Казанлък

9 Юни 2020 г.

Днес, 9 юни 2020 г., Районна прокуратура – Казанлък привлече като обвиняеми четирима мъже, задържани при Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, проведена на територията на село Скобелево, общ.Павел баня.

Един от тях е А.З., на 19 г., привлечен като обвиняем за изнудване - престъпление по чл. 214 ал.1 вр. чл. 26 ал1 от Наказателния кодекс. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок от 72 часа и на 10 юни 2020 г. Районна прокуратура –Казанлък ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

По досъдебното производство е установено, че в с. Скобелево, общ. Павел баня, обвиняемият, на два пъти – на 12 април 2020 г. и на 15 април 2020 г., изнудвал двама мъже, на 26 г. и на 49 г., за да му дадат пари. В първия случай, на 12 април 2020 г, около 22 часа, обвиняемият А.З. влязъл в дома на пострадалия, който бил сам. Той видял нож на стол в стаята, взел го и заплашил мъжа, като му поискал пари. Пострадалият му дал 20 лева. На 15 април 2020 г., по обед, обвиняемият влязъл в дома на самотно живеещ 49-годишен мъж, който страдал от сърдечно заболяване. Болният мъж системно бил тормозен от А.З, който редовно му искал пари, според първоначалните данни на разследването. Поради тази причина пострадалият изпитвал страх от А.З и му дал единствените си налични 70 лева. Обвиняемият А.З. е осъждан и криминално проявен.

При Специализираната полицейска операция в с. Скобелево са задържани и привлечени като обвиняеми още три лица. Спрямо 45-годишния А.Ч. е повдигнато обвинение за престъпление по чл.355 ал.2 от Наказателния кодекс - нарушена карантина. Задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР са и двама извършители на кражба – Й.А,. на 20 г., и А.М., на 18 г., на които им е повдигнато обвинение. Извършено е претърсване и е образувано бързо производство за незаконно държане на самоделно огнестрелно оръжие. При друго претърсване и изземване са намерени 44 обекта с признаци на културно-исторически ценности / монети, пръстени и други/ и метал детектор. Образувано е досъдебно производство по случая и по него П.П., на 47 г., е задържан за срок от 24 часа.

В различни обекти са намерени и иззети акцизни стоки без бандерол - цигари и нарязан тютюн, както и незаконно добита дървесина. В хода на операцията са проверени 77 лица и 69 моторни превозни средства, съставени са актове за установяване на административни нарушения по Закона за движение по пътищата и други.